Горещи новини

В Битоля посрещнаха Петков с протест и лозунги „Гоце е Македония“

-17:57-Razloginfo.com

Премиерът Кирил Петков посети Битоля. В генералното ни консулство в той се срещна с представители на български организации в Република Северна Македония, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.На този фон жители на Кравари го посрещнаха с протест. Те разпънаха транспаранти с обидни послания. „Гоце е Македония“, „Ръцете ти са кървави“, „Кога ще признаеш, че в България има македонци?“, гласяха част от тях, пиеше македонското издание „Трибуна“.

Заедно в Петков на посещението бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на външните работи Теодора Генчовска и депутати от българския парламент.

Петков е подчертал, че присъствието на толкова голяма делегация от страната ни е „доказателство за решимостта на българската държава да реши проблемите на българите в Северна Македония“.

„Борбата е за сърцата и умовете на хората от двете страни на границата. Да загърбим различията, да надмогнем егото си, защото стабилността на Западните Балкани е в нашите ръце“, е заявил Петков, съобщават от МС.

„Българската общност в Северна Македония е истинският мост между двете държави. Вашето благополучие е гарант за добросъседските отношения между двете страни. Отношенията между двете правителства се подобряват. Македонският премиер Димитър Ковачевски също ме увери лично, че трябва да изкореним езика на омразата и българската общност в Северна Македония да се почувства напълно равнопоставена“, заяви българският министър-председател Кирил Петков в Битоля, където присъства на откриването на Българския културен център „Иван Михайлов“.

„Днес е денят на българската Конституция – основен закон, който защитава правата и свободите на всеки един гражданин. Аз вярвам, че Конституцията с конституционните права на българската общност са много важни“, посочи министър-председателят.

Премиерът Кирил Петков подари икона на Свети Иван Рилски Чудотворец по повод откриването на български културен център в Битоля.

„Ако не работим заедно от двете страни на границата, има опасност проблеми, които сме имали през годините, да продължат. От друга страна има истинска възможност, ако се обединим, ако си протегнем ръцете във всички посоки с правителството на РСМ, имаме шанс да направим истински стъпки напред“, каза Петков.

Според него, докато правителствата могат да работят по документи и различни дипломатически стъпки, които трябва да се направят, тук борбата е за сърцата и умовете на хората от двете страни на границата и това няма как да се случи на база на документи.

„Това трябва да се случи на база на общи действия, на сплотеност и на работа заедно. Това, което стана ясно в нашата коалиция, и в България като цяло, а мисля и от другата страна на границата в РСМ и в различни институции, че е време да загърбим разликите помежду си, защото стабилността на България, на РСМ, на Балканите зависят от тези общи действия“, смята премиерът.

Според него трябва да обърнем значението на термина „европеизация“.

„Нашата задача в момента е да обърнем тази дума и тя да има друго значение, използвайки общият потенциал, подавайки си ръка заедно този регион да стане най-бързо растящият в Европа. Трябва да надмогнем егото си, до някаква степен близка и не толкова близка история и да кажем, че е имало добри страни, имало е и не толкова добри страни. Време е да направим следващите крачки напред“, заяви Петков.

Източник: epicenter.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!