Горещи новини

В Белица деца боядисаха 200 яйца

| 21:07

Тази година седмицата на детската книга и изкуствата за деца съвпадна със Страстната седмица преди Великденските празници.

Днес, на Велики четвъртък от страстната седмица в импровизираната работилница на открито разположена в центъра на китното градче, 120 деца от СУ “ Св. св. Кирил и Методий“ гр. Белица се включиха в боядисването на великденските яйца.

Велики четвъртък крие много символика. Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово. Тази традиция беше пресъздадена днес в центъра на Белица.

Младите хора се запознаха с техниката на боядисване и материалите, които се ползват при боядисване на яйцата. Запознаха се с произхода и символиката на празника, традициите и ритуалите и проявиха творческото си въображение.

Яйцата ще бъдат съхранени и подарени на гражданите и гостите на Белица, които ще присъстват на големия Великденски концерт в неделя от 18.30 ч. с участието на фолклорния ансамбъл при читалище „Георги Тодоров 1885“ и специалното участие на известната изпълнителка на мелодичната фолклорна песен от пиринския край- Радостина Паньова.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!