Горещи новини

В Анталия без резултат: Русия обяви, че не е нападала Украйна, а Киев не планира да се предаде

-13:55-Razloginfo.com

Първият кръг от преговори между външните министри на Русия и Украйна в Анталия не успя да доведе до напредък по прекратяването на огъня, потвърди Дмитро Кулеба.В изказване след срещата в Турция украинския първи дипломат каза, че исканията на руския му колега Сергей Лавров представляват капитулация. Лавров пък от своя страна каза, че военната операция на страната му върви по план. Двамата дадоха пресконференции по едно и също време в различни зали.

„Западът се държеше опасно, като доставяше оръжие на Украйна”, каза Лавров.

„Русия не е нападала Украйна. Ние не планираме да атакуваме други държави, нито сме атакували Украйна”, каза руския дипломат.

Преговорите идват ден след като Украйна обвини Русия, че е бомбардирала детска болница в град Мариупол, наричайки това „военно престъпление”. Властите казват, че при нападението са загинали трима души, включително дете. Русия заяви, че ще търси отговори от своите военни за случилото се, но Москва не се ангажира да създаде хуманитарен коридор.

„Не беше лесно да се слуша г-н Лавров по време на срещата”, каза Кулеба, а Лавров даде да се разбере, че Русия ще продължи да атакува, докато Украйна не изпълни исканията на Москва.

„Украйна няма да се предаде”, увери първият дипломат на страната, въпреки че е готова да търси балансирани дипломатически решения и да продължи да се среща с Москва.

В отговор на въпрос относно възможността за прекратяване на огъня, Лавров накратко заяви, че неговата делегация „е напомнила” на другата страна за условията на Русия.

Москва настоява Украйна да се ангажира с неутралитет, да се откаже от членството в НАТО и да признае независимостта на териториите на Донбас, както и признаването на Крим за руски. Кулеба определи исканията като неприемливи.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!