Горещи новини

Въпреки високите цени на горивата, хората пътуват повече

| 10:49

Поскъпването на горивата изобщо не е стреснало българина и не го е накарало да използва по-пестеливо автомобила си, нито пък фирмите – да намалят превозите. Това показват данните за трафика, засечен от камерите на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) по трите основни магистрали – “Тракия”, “Хемус” и “Струма”.През май, юни и юли 2021 г. три такива камери, разположени по средата на всеки от аутобаните, засичат трафик между 11 хиляди и 21 хиляди пътни превозни средства на денонощие. През същите месеци година по-късно, когато бензинът и дизелът бяха вече средно с 58% по-скъпи, същите камери засичат трафик, който е с около 13% по-висок.

Освен това през юли обхватът на толсистемата, която таксува товарните коли и автобусите, бе разширен и с второкласните пътища в страната, самите толтакси поскъпнаха средно с 20%, а за някои категории превозни средства – и с много повече.

Има обаче доста особености, свързани със самите магистрали и движението по тях, също и разлика между делнични и почивни дни.

С изменение на Закона за пътищата, направено миналата година, данните за броя на автомобилите, заснет от тези камери, са вече публични и отскоро АПИ ги публикува на сайта си.

Например камерата по “Тракия” при село Загоре на около 210 километра от София в посока Бургас е засякла през май 2021 г. средно по 11 373 коли на денонощие, но година по-късно – през май 2022 г., средното натоварване на този участък е било вече 12 856 коли на денонощие, т.е. с 13% по-голямо.

Почти същото се получава и през юни, но увеличението на трафика тогава вече е с 15% в сравнение с година по-рано.

Разликата в цените на горивата за това време е огромна – през май 2021 г. бензин А95 струваше 2,10 лв. за литър, а година по-късно беше вече 3,10 лв., т.е. поскъпна с 47%. На следващия месец – юни, поскъпването достигна дори 58%. При дизеловото гориво разликата беше от същия порядък – поскъпна с между 45 и 60%.

През юли 2022 г., когато би трябвало да започне отпускарският сезон обаче и точно когато бе въведена отстъпката от 25 ст. за бензина и дизела, трафикът по магистрала “Тракия” внезапно спада – през юли 2021 г. е бил 25 110 коли средно на денонощие, докато през юли 2022 г. вече е 21 796 превозни средства.

Данните от камерите не са публикувани с разбивка дали трафикът се състои от камиони, автобуси или леки коли, но според експерти обяснението за спада му през юли трябва да се търси именно в това, че по “Тракия” пътуват твърде много камиони. Доказва го и това, че в делничен ден по тази магистрала има по-голям трафик, отколкото в почивните дни и на практика въпреки летния сезон, изглежда, българинът не се е засилил това лято да пътува до нашето море.

Освен това през юли все още има и твърде малко движение на коли на турски гастарбайтери, които се прибират от лятната си ваканция в родината към работните си места в Западна Европа. Те увеличават трафика обикновено в края на август и началото на септември, но данните за тези месеци още не са публикувани.

Съвсем различна е картината по магистрала “Струма”. Преброителният пункт при Кочериново е засякъл през май 2021 г. доста повече коли, отколкото пунктът на “Тракия” през същия месец – 15 754 автомобила.

Това се случва и през юни и юли, а година по-късно трафикът по “Струма” расте със същите темпове на годишна база – около 11-13%, при това в почивни дни винаги е средно с десетина процента по-висок, отколкото в делничен ден.

Фактът, че през юли 2022 г. по “Струма”, която дори не е цяла магистрала и има прекъсване между Благоевград и Кресна, трафикът се увеличава, означава, че пътуванията към гръцкото море съвсем не намаляват, дори напротив.

Положението с магистрала “Хемус” или поне с готовата част от нея, която е от столицата до местността Боаза, е доста интересно по отношение на трафика.

Там данните от преброителния пункт при Горни Богров показват, че за една година има спад на движението на превозни средства, макар и доста малък.

През май 2021 г. например през Горни Богров са минали 32 251 автомобила, докато година по-късно са 31 355, като почти няма разлика между делнични и почивни дни.

През юни има горе-долу същия спад на трафика за една година, а през юли спадът е малко по-голям.

По “Хемус” като цяло трафикът е поравно разпределен между работни и почивни дни.

Причината тук трябва да се търси в това, че “Хемус” в момента е много неудобна за ползване и обикновено се избягва от хората. Това е заради продължаващите вече шеста година ремонти на тунелите и виадуктите, които са около тях, и редовните задръствания, които се получават особено в края на уикенда, когато хората се прибират към столицата.

Тунелите се ремонтират още от 2016 г., но когато започнаха работите, се оказа, че времето е нанесло доста по-големи поражения върху съоръженията, отколкото се е очаквало и ремонтните работи трябваше да се разширят. Междувременно влязоха в сила нови европейски изисквания за този клас пътни тунели и се наложи да се правят нови проекти, нови инсталации и съоръжения и на практика никога през последните 5-6 години съоръженията не са били напълно проходими.

Това, че по “Хемус” в абсолютни стойности има по-голям трафик, отколкото по “Тракия” и “Струма”, има просто обяснение – тази камера се намира много близо до столицата. По “Тракия” също първите камери на излизане от столицата показват в пъти по-голям трафик, но по-късно той се разсейва и докато се стигне до Бургас, камерите засичат повече коли само в близост до по-големите населени места.

Прегледът на данните от камерите показва още една особеност – въпреки протестите на превозвачите срещу вдигането на толтаксите трафикът по първокласните и второкласните пътища, за които бе въведено плащане, изобщо не е намалял в сравнение с преди година.

Например пътища като този между Пловдив и Карлово, който е с интензивно движение на тирове, показва почти едни и същи цифри за летните месеци на миналата и на тази година, независимо че през 2021-а минаването по него беше напълно безплатно за товарните превозвачи, а от юли 2022-а се събират толтакси.

Същото се отнася и за някои пътища между Русе и Добрич, които доскоро бяха напълно безплатни, а вече са платени. Много от тях нямат удобни алтернативи и очевидно превозвачите предпочитат да не ги заобикалят, защото така биха харчили повече гориво и биха правили големи закъснения.

Същото се бе получило и при въвеждането на толтаксите през март 2020 г. В първите месеци след това движението се пренесе върху второкласната пътна мрежа, защото бе безплатна, но до есента камионите се върнаха обратно върху платените пътища, защото изобщо не се оказа изгодно да се обикаля дълго по пътища, които са в по-лошо състояние, и да се харчи повече гориво.

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!