Горещи новини

Външно министерство: Македонците искат да ни изкарат фашисти

| 19:45

Изразяваме учудване от острата позиция на представители на властите в Република Северна Македония и антибългарската кампания, водена в медии в съседната ни страна през последните няколко дни във връзка с откриването на клуб на дружество „Културен център Иван Михайлов“ в град Битоля на 16 април 2022 г. Това се казва в позиция на Министерство на външните работи на България.

За пореден път ставаме свидетели на говор на омразата срещу България, който се насърчава от парламентарно представени политически партии, общественици и представители на академичната общност. Особена тревожност буди фактът, че се правят опити за необосновано приравняване на България и българския народ с фашизма. Разпространяването на тенденциозно погрешни исторически интерпретации е именно една от причините, поради които имаме Договор за добросъседство и създадохме Съвместна комисия по историческите въпроси. Очевидна е необходимостта тя да постигне реален напредък по чувствителните теми от общата ни история.

Припомняме, че „Културен център Иван Михайлов“ е регистриран съгласно изискванията на местното законодателство и функционира от 2019г., без до настоящия момент наименованието му да е било обект на видима негативна реакция на властите и обществеността в съседната ни страна. Тези факти водят до убеждението, че кампанията, разразила се през последните няколко дни всъщност не е свързана с името, а е насочена срещу дейността на организацията, активно ангажирана с проблемите на българите в Северна Македония и реализирането на техните права. Подчертаваме, че българската държава ще продължи да полага всички необходими усилия, в съответствие с международното право, за подкрепа и защита на българите в Северна Македония.

Очакваме от отговорните фактори в съседната ни държава конструктивен принос в продължаващия процес на възстановяване на доверието и за изграждането на благоприятна среда за българите в Северна Македония, както и всеки, който иска да развива приятелски отношения с България. През последните месеци българската държава положи значителни усилия за насърчаване на позитивен климат в двустранните отношения, вкл. чрез инициирането на формати за засилено развитие на секторното сътрудничество. В открит дух, България целенасочено ще продължи да работи за изграждане на истински добросъседски отношения, но разчита за това и на своите партньори в Северна Македония.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!