Горещи новини

Всички към библиотеката! Четенето удължава живота с 20%

| 14:54

Тези, които четат повече от три часа и половина седмично, живеят с 23 месеца (почти две години) по-дълго от хората, които не отварят книги. Според авторите по-дългата продължителност на живота не зависи по никакъв начин от „пола, богатството, образованието и факторите, свързани със здравето“. „Хората, които четат, намаляват риска от смъртност с 20% в сравнение с тези, които не четат“, обясняват изследователите.„Освен това нашият анализ показа, че четенето на абсолютно всякакви книги дава на хората значително предимство в оцеляването в сравнение с тези, които четат вестници и списания.“ Експертите наричат откритието си „безпрецедентно“. Това е така, защото предишните проучвания не са съпоставяли различните видове материали за четене.

Учените твърдят, че четенето на книги е много по-ефективно от четенето по принцип (например на вестници). Защо? Авторите на проучването твърдят, че четенето на книги ангажира повече когнитивни умения. Човек получава „предимство за оцеляване чрез вживяване в историята, което помага за поддържане на текущите мисловни умения“. Защо четенето удължава живота?

Все още няма окончателно заключение по този въпрос. Според една от теориите умът се нуждае от упражнения и периодично напрежение, за да се поддържа възможно най-здрав. И тъй като четенето го тренира, той остава по-здрав за по-дълго време.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!