Горещи новини

Всички деца до 4 клас обратно в класните стаи, ще се прилагат щадящи тестове за учениците

-10:52-Razloginfo.com

Всички деца от 1 до 4 клас ще се върнат в класните стаи още от следващата седмица. Това съобщи на извънреден брифинг министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Това ще стане, като се осигури безопасна среда в училищата.„Днес подписахме с министър Николай Денков проект, с който да се осигурят 13 млн. лева за закупуване на щадящи тестове за деца”, съобщи здравният министър.

Тестът се прави чрез слюнка и чрез него веднага може да се види дали детето е заразено. Ако тестът е положителен, то няма да влиза в училище и ще бъде карантинирано за 14 дни. По този начин няма да се карантинират цели класове. Поръчката ще бъде обявена още днес. Желанието ни е поне за месец да осигурим такива тестове за децата от 1 до 4 клас, съобщи министър Кацаров.

И допълни, че ако този механизъм работи добре, щадящите тестове ще бъдат приложени и при  учениците от горните класове.

„Ще опитаме още в понеделник да стартираме в опитите да върнем децата в училище. Ако работи механизма добре, продължаваме с горните класове, за да учат присъствено.“ Това добави и професор Николай Денков.

Той подчерта, че не институциите затварят, а риска от заболяване. Заболеваемостта рязко се е повишила през последните две седмици и подхода трябва да се промени. До сега при определена заболеваемост излизаха само определени паралелки да учат дистанционно и общините решаваха. „В момента има 4 области със заболеваемост над 1000 души на 100 хиляди, или иначе казано на всеки 100 има 1 болен. Ако не се вземат мерки ще се разболеят изключително много хора.“

Мерките са резонни. Бяхме минали границите, които бяха заложени в плана още през лятото. Мерките можеха да бъдат взети по-рано и трябваше по-добре да информираме общността, допълни още министъра на образованието.

Апелирам и към учителите, които миналата и тази година се справиха много добре в обстановката. Тестове за децата ще има 2 пъти седмично. За учителите по същество ще се изисква зелен сертификат. От следващата седмица трябва да имаме тестове за децата, за да започнем присъствено. Първо с най-малките и поетапно и с по-големите випуски. Ако нямат зелен сертификат, учителите ще бъдат тествани два пъти седмично като децата.

„Тестът ползва слюнката и по никакъв начин не докосва детето. Ако има родители, които не желаят детето му да бъде тествано, то може да остане вкъщи и да учи онлайн”, поясни Пламена Николова от Национална мрежа за децата.

Тестовете не изискват изрично медицинско лице. Те могат да бъдат правени и от учителите в клас. Иначе чисто логистично няма как да се справим, каза министър Денков.

„1 на всеки 100 човека в момента е носител. Затова ще се опитаме да се справим без доброволци и родители, за да не влизат други хора в училищата. Утре имаме среща със социалните партньори. В предварителни разговори те казаха, че можем да осигурим логистиката поне от 1 до 4 клас. Аз вярвам в българските учители, че ще се включат в този процес, така че да осигурим присъствен учебен процес”, посочи Денков.

По думите му за учителите по същество ще се изисква зелен сертификат. Те също ще бъдат тествани два пъти седмично, за да сме сигурни, че ще осигуряват безопасно преподаване, каза той и във връзка със зеления сертификат уточни: „Акцентът не е в документа – документът цели да удостовери дали имат сертификат, или ще бъдат тествани“.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!