Горещи новини

Все пак свръхмасивна черна дупка ли се е разположила в центъра на галактиката?

-9:27-Razloginfo.com

Центърът на Млечния път може да бъде тъмна материя, вместо свръхмасивна черна дупка, според ново проучване. Изследването се основава на наблюдения на обектите, които обикалят най-близо до центъра на галактиката. Ако е вярно, това може да помогне да се обясни как възникват свръхмасивните черни дупки.

Ако центърът на нашата галактика все пак не е свръхмасивна черна дупка, а вместо това, огромно количество тъмна материя? Това би объркало дългогодишното разбиране за Млечния път, но в ново проучване учени от Италия, Аржентина и Колумбия твърдят, че доказателствата за подобна теза се събират.

Идеята за свръхмасивна черна дупка в центъра на Млечния път е добре установена, основана отчасти на орбитата на конкретни звезди, като S0-2. Учените изучават тези обекти в орбита като начин да екстраполират това, което всъщност обикалят – в случая „свръхмасивна черна дупка, 4 милиона пъти по-голяма от масата на Слънцето“, обяснява ScienceAlert.Тази свръхмасивна черна дупка се нарича Стрелец A *. S0-2 и други познати звезди се изтеглят по всякакъв начин в своите орбити около Стрелец A *, в екстремни орбити, които учените измерват, за да получат някаква представа за какво става дума в супермасивната черна дупка.

Помислете как се държи сапунената пяна, докато водата се вихри по канала и какво ви казва за това какво прави канализацията. Дори и да не можете да видите директно канализацията, поведението около нея ще ви даде улики.

Учените все още провеждат такива изследвания, но нов за нас клас космически обекти хвърля сянка върху теорията за черната дупка. Тези обекти „приличат на газ, но се държат като звезди“, каза физикът Андреа Гез пред ScienceAlert през 2020 г. Има шест обекта „G“ от този вид, с орбити от 170 до 1600 години. Именно техните нестабилни орбити доведоха до нова, конкурираща се теория, описваща центъра на Млечния път.

През 2014 г. учените наблюдават как обект G2 преминава най-близката си точка до Стрелец A * и се разтяга и изкривява – феномен, известен като плъзгане. Това, казват учените от Международния център за релативистка астрофизика в Италия, е знак, че Стрелец А * може да е нещо различно от свръхмасивна черна дупка.

През 2020 г. същият изследователски екип публикува констатации, че G2 и S2 може да изпитват един и същ различен вид гравитационно привличане близо до Стрелец A *. Те казват, че начинът, по който тези обекти се държат, е по-съвместим със специфичен вид тъмна материя. В техния анализ на черната дупка спрямо тъмната материя, стигат до извода, че тъмната материя е с по-добро статистическо съответствие.

Тъмната материя е материя, която не можем да видим, но можем да я измерим чрез нейното въздействие върху гравитацията и предметите около нея. Тъмната материя съставлява 30 процента от масата на Вселената, но тя е невидима и засега не се наблюдава пряко. Но нейното присъствие, заедно със свързаната идея за тъмната енергия, съставляват общо 99,5 процента от масата на Вселената около нас и предоставя липсващото парче на безброй въпроси във физиката и космологията.

Тъмната материя може и се превръща в черни дупки, но учените твърдят, че Стрелец A * е вместо това подобна на петна маса, която ще изисква много повече материал, за да се превърне в черна дупка. Засега това може да е просто плътно петно, което все още привлича близки обекти, както прави черна дупка. И ако това е нещо като бъдеща черна дупка, това би могло да обясни как първо се образуват свръхмасивни черни дупки – нещо, от което учените са озадачени от десетилетия.

В това ново проучване, прието за публикуване от MNRAS Letters, италианските, аржентинските и колумбийските учени обясняват, че не само пряко засегнатите космически обекти G2 и S2 са в съответствие с теорията за тъмната материя. Те разшириха своето изследване до най-близките, най-добре разбраните звезди, обикалящи около Стрелец A * и откриха, че тези звезди също се държат последователно с модел на тъмна материя.

Но какво означават тези открития? Учените са изложили нова амбициозна теория и последващи проучвания ще ги подкрепят или ще посеят несъгласие, позовавайки се на различни анализи и наблюдения. Това ще продължи да води до по-добро разбиране на свръхмасивните черни дупки и по-специално на Стрелец A * и би могло в крайна сметка да помогне за разгадаването на мистерията в центъра на Млечния път.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!