Горещи новини

Всеки трети работодател вече предлага хоум офис

| 15:45

Всеки трети работодател вече предлага хоум офис, като близо 60% от работодателите ще наемат нови служители, но само 1% ще разширяват офис площите си, показват данните от проучване сред бизнеса. Държавата и предприемачите ще пишат нова законова уредба за работещите хоум офис.Почти половината фирми, които наемат нови офис места в страната, са въвели хибриден модел на работа. Той позволява на служителите да прекарват само част от работното си време в офиса, сочат данните от анкетно проучване на консултантска компания на пазара на труда в страната.

Близо 1/3 от работодателите пък предоставят на служителите си неограничен достъп до офиса, но и не поставят изискване за постоянно присъствие. Над 10% от обявите за работа в страната пък са за изцяло хоум офис заетост. смята се, че това е резултат от времето, прекарано в условията на пандемия, което е послужило като катализатор на процеса по трансформация на трудовите навици както на работодателите, така и на служителите. По различни данни, от периода 2016-2019 година, под 5% от работодателите са предлагали възможност за работа от дома, докато в момента този дял е близо 7 пъти по-голям.

Най-голям процент от работещите вкъщи са от фирмите в сферата на информационните технологии. Въпреки това, много други браншове също се преориентират към пълен или частичен модел на работа от разстояние. Неочаквано за мнозина – дори редица държавни администрации и структури след пандемията са преминали към хибриден модел. Сред тях са бек офис специалистите (тези, които не работят с клиенти, фирми или граждани) в НАП, Министерство на здравеопазването и няколко други големи агенции.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!