Горещи новини

Всеки пети човек е имал среща с депресия

-17:11-Razloginfo.com

Пандемията от COVID-19 оказа голямо влияние върху психичното здраве на хората по целия свят. А днес -10 октомври, отбелязваме Световния ден за психичното здраве.Световната статистика показва, че всеки пети човек през живота си е преживял депресивен епизод. Засяга два пъти по-често женския пол.

Ситуацията в България: поради стигмата и социалните табута, свързани с психичното здраве в България, много от хората с депресия, които се нуждаят от лечение, не го търсят.

Цената на подходящо лечение за психиатрична или психологическа помощ в България е висока и не е широкодостъпна. Настоящата здравна система и законодателство не са напълно съвместими с нуждите на българските пациенти и това се отразява в цялостния достъп до най-подходящото лечение. Депресията възниква по целия спектър и е трудно за диагностициране състояние.

Симптомите могат да бъдат леки или толкова тежки, че да са напълно изтощителни. Често се проявява с други психични проблеми. Голямото депресивно разстройство (ГДР) е най-често срещаното разстройство на настроението.

Депресията се повтаря при 75 до 80% от пациентите, хронифицира се при 15-20% от пациентите с депресия и може да доведе до значителни нарушения в способността на индивида да се грижи за ежедневните си задължения.

По данни от последния доклад на Уницеф повече от 1 на всеки 7 младежи в света на възраст между 10 и 19 г. живее с диагностицирано психично разстройство. Като почти 46 000 подрастващи губят живота си заради самоубийства всяка година, което е сред топ 5 причините за смъртни случаи в тази възрастова група. Междувременно съществува огромна пропаст между нуждите по отношение на психичното здраве и финансирането му. В световен мащаб само около 2% от бюджетите на правителствата за здраве се харчат за психично здраве.

По повод днешния ден – по инициатива на Портал на пациента, Националния център по обществено здраве и анализи(НЦОЗА), СЗО -България, Фондация “ В помощ на здравето“, Фондация „Глобална инициатива в психиатрията“ и Уницеф – България, дадоха старт на информационна кампания „Победи депресията!“.

Една от основните мисии на тази неформална коалиция ще бъде да се направи видимо едно от най-унищожителните и скрити заболявания – депресията.

Източник: dartsnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!