Горещи новини

Връхлита ни силна магнитна буря в четвъртък

| 10:27

В петък и събота от слънчевите петна AR2978 и AR2975 беше наблюдавана поредица от изригвания клас М2 и М3. Потоците от заредена плазма, изхвърлени в междупланетно пространство, ще достигнат Земята към 14 април и ще предизвикат силна геомагнитна буря от клас G3 (кр-7 индекс), сочат данните. Астрономи предупреждават, че тя може да се окаже и дори по-силна – от клас G4. Според учени подобни бури, могат да предизвикат проблеми в телекомуникационните системи, съобщава сайтът MeteoBalkans.Изригването е придружено от изхвърляне на заредени частици от плазма, изстреляни към Земята със скорост от 700 км/сек. През изминалите няколко дни наблюдаваме засилване на слънчевата активност, което ще доведе до по-чести и по-силни магнитни бури.

Какво може да ни причини?

Обикновено смущенията влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Как да се предпазим ?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци и да пием повече вода. Не е препоръчително продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.

За любителите

Бурята ще предизвика красиви полярни сияния. Точките, от които те ще могат да се наблюдават най-добре са Северна Великобритания, Норвегия, Канада, Шотландия и Ирландия.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!