Горещи новини

Времето през ноември: Циганско лято и мъгли, топли и хладни дни, няма изгледи за сериозни валежи

-19:55-Razloginfo.com

Циганско лято и сутрешни мъгли – ще се редуват топли и хладни дни, няма изгледи за сериозни валежи.През идващия ноември средната месечна температура в повечето райони ще бъде с 2-5 градуса над нормата (от 10°С до 17°С), а на местата, където се очакват повече мъгли и облаци, особено в котловините и част от Дунавската равнина, ще бъде около нормата. Това съобщава Meteobalkans.com.

Във валежно отношение очакванията са под нормалните. Количествата валежи от дъждове ще са по-малко от обичайното за месеца, като в западните части те ще са между 50 до 80 л./кв.м., а над източната половина – до 30-50 л./кв.м

Времето през първото десетдневие на ноември

Първите дни на ноември ще е динамично със преминаването на серия от атмосферни смущения. Метеорологичните модели засега прогнозират застудяване и висока вероятност за преминаване на циклон през нашата страна.

Валежи и застудяване очакваме между първи и втори ноември, като през България ще премине атмосферно смущение. Температурите ще бъдат сравнително ниски – между 12-17°С, а за планините – между 5° и 10°С. Очакваме валежи от дъжд, като по-значителни ще са явленията над Западна и Централна България.

Възможни са и гръмотевични бури над крайните югоизточни райони от нашата страна. Вятърът ще се ориентира от северозапад, но като цяло застудяването ще е краткотрайно.

След есените валежи идва ред на затопляне и сравнително високи температури. Повишение на градусите очакваме между 3-4 ноември. Тогава Балканският полуостров постепенно ще попада под влиянието на топля сектор на нов средиземноморски циклон. Температурите ще бъдат сравнително приятни – между 15-20°С, а за планините – между 10° и 12°С. Значителни валежи се очакват над Западните Балкани и Централна Гърция.

Времето през втората десетдневка на месеца

Към 12-15 ноември според текущите прогнози, има голяма вероятност над Източна Европа да очакваме преминаването на полярен циклон към Украйна и Румъния. По неговата северна периферия към Балканите ще се пренася по-хладен въздух.

От североизток температурите ще се понижат и ще са около и под климатична нормата за месеца. Времето няма да е подходящо за туризъм. Остава висока вероятността за преминаването на серия от атмосферни смущения.

Към средата на втората десетдневка (13-15 ноември) отново очакваме преминаването на студен фронт, заради който температурите ще се понижат чувствително. На този етап прогнозите сочат вероятност за много ниски минимални градуси. Минималните температури в периода ще са в широки граници в Западна и Северозападна България и в планинките райони – между минус 5- 6°С и до плюс 4-5 °С, по-високи по Черноморието и Горнотракийската низина – между плюс 6-8°С.

Повишение на температурите очакваме към края на второто десетдневие от месеца, като според прогнозите ще последва стабилизиране на времето до края на ноември. Температурите ще се повишават плавно, но не се очаква да нахвърлят 12-14 °С.

Времето през третото десетдневие на ноември

Очакваме изграждането на високо налягане над Северна Европа и завръщането на мъглите. Възможни са дори целодневни мъгли около речните басейни и по-значителни в Дунавската  равнина. Температурите ще се задържат по-ниски над тези райони. При тези условя, времето в планините ще е по-гостоприемно.

Към края на месеца утрините ще бъдат хладни, а в котловините – и с намалена видимост. Очакваните най-ниски температури по високите западни полета и на места в Добруджа ще бъдат до 3-5 градуса, а дневните температури ще достигат 9-14°С.

На този етап не можем да дадем точна прогноза на очакваното разпределение на валежите, затова следете прогнозите ни за актуална информация.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!