Горещи новини

Впечатляващите природни феномени на България

-16:33-Razloginfo.com

Нашата родина е райско кътче, събрало от всички красоти на света. Имаме и море и планини, реки и езера, водопади и пещери и изобилие от странни природни феномени, които векове наред удивляват хората и ги предизвикват да разказват за тях чудати истории. България е сред държавите с разнообразни природни забележителности. Списъкът с всички природни красоти и феномени на България е огромен. Хубаво е да си припомняме някои от тях, за да не забравяме, че живеем на уникално кътче от света.Нека се разходим до някои от вдъхновяващите съкровища на България:

Чудните мостове

Чудните мостове са впечатляващ скален феномен, разположен в карстовата долина на река Еркюприя, в Западните Родопи. Намират се в подножието на връх Голям Персенк, на 1450 m надморска височина. Ерозията, причинена от  реката е видоизменила пукнатините в мрамора, образувайки дълбока водна пещера. След време таванът е изтънял на места и се е срутил, превръщайки се във форми, наподобяващи мостове.

Седемте рилски езера

Много отдавна, в планината Рила живеели двойка великани. Двамата безумно се обичали  в уютния си дом. Но зли сили им завидели и започнали да им вредят. Великанът ежедневно се борил за дома и любимата си, но един ден злите сили надделяли и той загинал. Самотната му половинка изпитвала толкова силна мъка, че сълзи се леели и събирали в доловете, образувайки бистри езера. Както се досещате това са 7-те Рилски езера – сълзите на чистата любов.

Белоградчишките скали

Природният феномен се намира до град Белоградчик, в близост до селата Боровица и Белотинци. Скалите са се формирали в продължение на над 200 млн. години. Разнообразни по големина и форма, всяка скала е именувана според това, на което прилича. Скалните образувания имат червеникав оттенък, дължащ се на  наличието на железен окис. Някои от по-известните скали са Конника, Замъка, Адам и Ева, Лъва, Монасите, Мадоната, Гъбите, Мечката, Дервиша и Овчарчето.

Пещерата Проходна

Пещерата се намира в община Луковит. Заради просмукващите се води, водещи до ерозия, по тавана на пещерата се е образувал феноменът „Окната“. Той е известен и като „Очите на Бога“ – това са две почти идентични по размери дупки с формата на очи. Любопитен факт е, че в пещерата са заснети сцени от филма „Време разделно”.

Стобските пирамиди

Разположени са над едноименното село. Как са се появили, разказва местната легенда: Живели някога двама влюбени. Майката на момичето не одобрявала женитбата на дъщеря си с това момче и затова я проклела, щом целуне свекъра си, всички гости да се превърнат в камъни. Дошъл денят на сватбата и по традиция младата булка целунала свекъра си. В същия миг проклятието се изпълнило и така се появили Стобските пирамиди.

Райско пръскало

Райското пръскало е най-високият водопад на Балканския полуостров. Намира се в Национален парк „Централен Балкан“, в природен резерват Джендема. Заради близостта си до Калофер го наричат още и Калоферско пръскало.

Магурата

Магурата е сред най-големите пещери в България. В нея са намерени рисунки от няколко исторически епохи – късния палеолит, неолита, бронзовата епоха.

Дяволското гърло

Пещерата Дяволското гърло се намира близо до Триград, в Родопите. Тя е пропастна пещера, която се е образувала вследствие пропадане на земни пластове. Името и идва от формата на изхода й, наподобяващ дяволска глава. Основната част на пещерата представлява обширна зала, в която тече подземен водопад, най-високият на Балканите. Тук зимува  и най-голямата на Балканския полуостров колония на пещерен дългокрил прилеп. Според една една тракийска легенда, именно тук е входа за подземното царство на Хадес, и тук Орфей се е спуснал за да търси Евридика.

Побити камъни

Побити камъни  е природен феномен, известен още и като Каменната гора и Дикилиташ. Намира се на няколко километра от град Белослав и се разпростира на площ от 7 кв. км.

Представлява група от различни по форма и големина варовикови колони,  с височина от 5 до 10 метра. Дебелината им също варира, има колони със сечение от 0,3 до 3 m. Някои от тях са кухи, други плътни, цилиндрични или пресечени конуси и голям брой каменни късове, разпилени из целия район.

Скалните образувания изглеждат като побити в пясъка, затова се наричат така. Колоните нямат твърди основи, повечето са кухи и пълни с пясък. Някои от тях са разположени на етажи.

Предполага се, че са се образували преди около 50 милиона години. Имат богато съдържание на вкаменелости от времето на Долен Еоцен (48,6 – 53 млн. г.). Смята се, че произхода им може да се дължи на първите коралови организми, или на призматично изветряване на скалите. Местността е една от двете естествено формирани пустини в Европа (другата е пустинята Табернас в Испания). Тук виреят редки растителни видове като акация, кактуси, планинска роза, флокс и други.

Резерват Ропотамо

Резерватът е богат с неизброими природни съкровища. Плажовете се простират на площ 1045 хил. m², половината е със защитени дюни, сред които вирее псамофилна растителност, като Пясъчната лилия – терциерен реликт.

В района има около 1120 растителни вида. В блатото Аркутино  има защитени растения от Червената книга – блатното кокиче и безкоренчеста волфия.

В Дудино и местността Тополова каба растат две вековни дървета на възраст по 370 години.

Резерват „Ропотамо“ включва резерватите „Змийския остров“,  „Аркутино“ и „Морски пелин“, дюните, лонгозните гори карай река Ропотамо, скалата Лъвската глава и Маслен нос. Тук има големи популации на рядко срещани ендемитни видове.

Лъвска глава е скален природен феномен на възраст около 65-70 млн. години. Веселите скали  е местност, осеяна с големи заоблени камъни.

Златните мостове

Геоложкият феномен “Златните мостове” представлява каменна река в Природен парк Витоша. Намира се на надморска височина 1350-1500 m. Геотопът е образуван през последните 5 млн. г., през Неогена и Кватернера,  заради сферичното изветряване на монцонитите от Втошкия плутон  и под ерозионното действие на водата. Името на геотопа идва от златистия цвят на лишеите, които покриват каменните блокове.

Каквито и приказки да се разказват за природните чудеса на България, наистина няма по-величествена и чудна сила от тази на природата, сътворила тези, а и много други феномени у нас и по света.

Източник: iskamdaznam.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!