Горещи новини

Водна слуз изпълва Мраморно море, застрашава и Черно море

-20:36-Razloginfo.com

Сивкава слуз, причинена от активния цъфтеж на водорасли, изпълва огромни пространства в Мраморно море.

Турските биолози, рибари и екипажи на кораби са силно обезпокоени от явлението, което е засечено за първи път през 2007 година, но през този сезон достига рекордни мащаби. Причина за небивалия цъфтеж е замърсяването с битови и индустриални отпадни води.

Слузестата субстанция на повърхността е само малка част от бедствието. Тя се натрупва и по дъното, задушава морските организми и образува зловещи мъртви зони. Турските власти обявиха мерки за борба със замърсяването, но смятат, че планът им за управление на бедствия може да даде резултат едва след три години.

Масивният разцвет на морска слуз, която убива подводния живот на Мраморно море, може да доведе до края на Черно море, предупреди експерт от комисията за изследване на климата към турския парламент по повод световният ден на околната среда 5 юни.Всяка година от 1972 г. ООН отбелязва този ден с цел повишаване на осведомеността и предприемане на действия за опазване на околната среда по целия свят.

„Черно море е най-голямия безкислороден воднен басейн в света. Ако Мраморно море умре, тогава Черно море загива заедно с него“, каза пред членовете на комисията Гюлша Дениз Аталар, член на борда на Асоциацията за политика и изследване на климата.

Тази морска слузеста субстанция е лепкаво вещество, което се развива на повърхността на водата поради прекомерното разпространение на микроскопични растения, наречено фитопланктон. Причинява се от натрупването на азот, фосфор и въглерод в промишлените и селскостопанските отпадъчни води. С времето то потъва и покрива обширни райони по дъното на морето, като „задушава“ живота там.

Говорейки за река Дунав в брифинга си, Аталар каза: „Реката пренася всички замърсявания от страните от Западните Балкани към Черно море. Мраморно море се храни и дава кислород на Черно море от подземното течение през Босфора. Но поради слузта Мраморно море не може да направи това“.

Министърът на околната среда на Турция заяви: „В момента работим по спешни мерки, които да бъдат предприети както в краткосрочен, така и в дългосрочен план по отношение на проблема“, каза Мурат Курум.

Той допълни, „причината за формирането на морската слуз е повишаването на температурата на морската вода, замърсяването в морето и намаляването на нивото на водата с последиците от изменението на климата и намаляването на подвижността на водата”.

Той подчерта, че се предвижда увеличаване на броя и качеството на пречиствателните станции в региона.

Замърсяването се разследва и от учени на изследователски кораб от Техническия университет в Анкара (ODTÜ).

Корабът Билим-2 събира данни от 100 станции, включително проливите Босфор и Дарданели, и Мраморно море като част от „Проект за интегрирана система за моделиране на мраморно море“, който се провежда от 2017 г. от министерството на околната среда.

Директорът на Института по морски науки Баръш Салихоглу каза пред Анадолската агенция, че ODTÜ наблюдават непрекъснато намаляване на нивото на кислород в Мраморно море. Причина за повишената поява на слуз в Мраморно море е изменението на климата и прекомерният риболов.

Салихоглу каза, че в момента „на всякъде в Мраморно море има много слуз. Има сериозни сигнали за здравето на екосистемата. Това можем да го разрешим в дългосрочен план с определени стъпки. Ще са необходими поне шест до седем години, за да се види подобрение, ако се вземат предпазни мерки веднага“.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“
Източник: marica.bg

Последвайте ни:

1 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!