Горещи новини

Внимание! Пожароопасен сезон, РСПБЗН-Разлог призовава за бдителност при боравенето с огън на открито

-10:08-Razloginfo.com

Със Заповед № РД 04-132/23.05.2023 г. на Директора на Областна дирекция „Земеделие”  е обявено настъпването на пожароопасен сезон за 2023 г. във всички земеделски територии на област Благоевград, считано от 01.06.2023 г. до 31.10.2023 г.В тази връзка и с повишените дневни температури се повишава опасността от възникване на пожари в горските и земеделски земи.

Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Разлог се обръща към гражданите, ръководителите на земеделски кооперации,  юридическите лица, собствениците и ползвателите на горски територии и на обекти във и в близост до тях за недопускане на вредни за екологията, трагични за собствениците и неприятни за жителите на населените места последици.

От пожарната призовават към бдителност при боравенето с огън на открито и напомнят, че запалванията в близост до сухи треви, горски и житни масиви или вътре в тях е строго забранено!

Да се има предвид за изпълнение следното:

  • Не се допуска паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и на разстояние по-малко oт 50 метра до тях от настъпването на восъчна зрялост при житните култури до окончателното прибиране на реколтата и изораване на: стърнищата. Физическите и юридическите лица, преминаващи покрай неожънати площи, са длъжни да спазват нравилата и нормите за пожарна безопасност и с действията си да не предизвикват възникването на ножари.
    Абсолютно е забранено запалването на стърнища, слама, суха тревна растителност и отпадъци по слоговете, крайпътните ивици и други тревни площи.
    • Паленето на огън в дворовете да става само ако предварително е обезопасено огнището и са подготвени подръчни уреди за гасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.);
    • Повишено внимание при боравене с открит огън, тъй като една безотговорно хвърлена незагасена цигара или кибритена клечка от пътуващи в автомобил, разсеян пастир или турист, може да стане причина за крупни пожари с тежки последици както за околната среда така и за частната собственост;

При пожар или друг инцидент своевременно да се сигнализират органите за пожарна безопасност и защита на населението чрез тел. 112.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!