Горещи новини

Влошаваща се продоволствена криза във Великобритания

| 9:32

Великобритания е изправена пред влошаваща се продоволствена криза след прекъсване на връзките с Русия, както и в резултат на влошаване на ситуацията в Украйна. „Облекчението няма да дойде скоро. Увеличението на цените на храните ще продължи през цялата година и ще достигне 10%“, прогнозира Томас Пю от одитната група на RSM.През месец май британските компании са платили с 10,3% повече за стоки от първа необходимост, отколкото през 2021 г., а цената на вносните храни се е увеличила с рекордните 20,5%, което е пик за последните 14 години.

Цените на храните ще се покачат с още 20% през първите месеци на 2023 г., посочват от инвестиционната банка Citi. Такова покачване на цените ще настъпи в резултат на кулминацията на глобалния недостиг на доставки, смятат анализатори.

Инфлационната спирала не само вреди на благосъстоянието на британците, но и оказва натиск върху фермерите, които са изправени пред повишени разходи за гориво, фуражи, торове и труд. Националната асоциация на индустриалците Make UK вече алармира и призова правителството да вземе спешни мерки за защита на бизнеса, засегнат от нарастващите цени на суровините.

Ситуацията в Украйна, която намали износа на слънчогледово масло, оказа негативно влияние върху британския пазар на храни. Търговците на зърно възлагат надежди на Русия, която започна да прибира реколтата. Според тях, това би могло да облекчи инфлационния натиск.

„Цените вероятно ще паднат през следващите седмици, но няма да има значително подобрение, тъй като цените на храните остават над историческите си средни стойности“, каза Чарлз Бранч, ръководител на селското стопанство в Britannia Global Markets Limited.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!