Горещи новини

Властта обмисля намаляване на ДДС за плодове, зеленчуци и тока

| 15:53

Управляващата коалиция обсъжда различни мерки, за да противодейства на инфлацията в страната. Една от тях е намаляване на ДДС за плодовете и зеленчуците, както и за електроенергията. Това каза по БНТ председателят на комисията по социална политика в парламента и депутат от “Продължаваме промяната” Искрен Арабаджиев.В момента се обсъждат всички предложени мерки в коалиционния съвет, каза Арабаджиев и допълни, че до десет дни Министерството на финансите ще излезе с конкретни мерки в антикризисен пакет. Търсят се възможности в бюджета, посочи той.

Като мярка за противодействие на инфлацията се обмисля да се намали ДДС на плодовете и зеленчуците, ДДС на електроенергията може да се намали временно, така че крайната цена да се понижи, посочи той и допълни, че всички предложения се обсъждат и всяко едно решение има плюсове и минуси.

„Ако се наложи таван на редица хранителни продукти, без да предложим финансова компенсация на търговците и производителите, ще има дефицит на стоки. Ако предложим финансова помощ, трябва да се види дали няма да увеличат маржовете и нормите си на печалба“, допълни Искрен Арабаджиев.

Други мерки, които се обсъждат в момента и ще бъдат остойностени от Министерство на финансите, са облагане на свръхпечалбите от зърното, посочи още Арабаджиев.

Той добави, че много трудно държавата може да противодейства на причините за инфлацията във връзка с енергийната криза – високите цени на газа и на петрола.

Инфлацията е външна, но трябва да внимаваме да не се създаде и вътрешна инфлация. При доходите спрямо декември 2021 г. има 14% увеличение и заплатите успяват да компенсират инфлацията, посочи Арабаджиев.

Актуализацията на бюджета предвижда увеличение на тавана на пенсиите от 1 юли, прецизира се точно с колко ще бъде. Според него обаче в дългосрочен план таванът на пенсиите трябва да отпадне. Ще има и актуализация на пенсиите от 1 юли, припомни Арабаджиев.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!