Горещи новини

„Властелинът на Прозорците“

-12:38-Razloginfo.com

Уилям Хенри Гейтс III, познат на света като Бил Гейтс, се ражда на 28 октомври 1955 година в семейство, в което няколко поколения преуспяват в политиката и бизнеса. Прадядо му първо е кмет, а после и сенатор; дядо му е вицепрезидент на Националната банка, баща му е водещ адвокат в голяма корпорация, а майка му – член на борда на директорите на няколко големи американски компании.Първата си компютърна програма създава, когато е само на 13 години. На езика BASIC Бил Гейтс пише програма, която превръща компютъра в „достоен противник“ в играта на „кръстчета и нули“.

В 8 клас Бил Гейтс заедно с трима приятели взломяват компютърната програма на училището, в което учат. Наказанието за това е забрана цяло лято да се доближава до компютър. Един от другите наказани е Пол Алън, който впоследствие става съосновател на компанията Microsoft.

Прекаленото пристрастяване на Бил Гейтс към компютрите повлича след себе си по-слаби оценки в повечето други предмети от учебната програма. Изключение е само математиката, с която се справя блестящо. Притеснени от ниските му оценки по всичко останало, при това в горния гимназиален курс, родителите му го пращат на психиатър.

Когато постъпва в Харвардския университет, Бил Гейтс продължава с непостоянството си и логично не успява да завърши висшето си образование. Вместо това се концентрира в създаването на програмни продукти. Все пак, през 2007 година основателят на Microsoft получава диплом за завършено висше образование.

Първият сблъсък на Бил Гейтс със закона е през 1975 година. Арестуван е за управляване на автомобил без книжка, при това – с превишена скорост. Най-малко още два пъти полицията го е задържала за нарушаване на правилника за улично движение – през 1977 и 1989 година.

Първата версия на операционна система Microsoft Windows е пусната в продажба на 20 ноември 1985 година, само три седмици, след като Бил Гейтс навършва 30 години. Точно тази версия на системата Windows превръща Гейтс от известен само в тесните специализирани кръгове от програмисти в милиардер и един от най-известните в света хора.

Между 1996 и 2007 година, както и през 2009 и 2015 година Бил Гейтс е поставян на чело в класацията на Forbes за най-богатите хора на планетата. Според оценките на Forbes, към март 2015 година личното състояние на Гейтс възлиза на 79,2 милиарда долара.

Бил Гейтс е и сред хората, пожертвали рекордни средства в благотворителни акции. Само за периода между 1994 и 2010 година той е вложил в благотворителната фондация, която управлява заедно със съпругата си Мелинда Гейтс над 28 милиарда долара.

И едно нетрадиционно признание за заслугите му в научно-техническата революция. През 1997 година във високопланинските гори на Коста Рика е открит нов вид бръмбар. Откривателите му го наричат Eristalis gatesi в чест на Бил Гейтс – човекът, когото на шега наричат „Властелинът на Прозорците“.

Източник: nakratko.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!