Горещи новини

Владислав Панев: Промените в КСО са необходими, за да може да се регламентира изплащането на пенсиите от втория стълб

-12:31-Razloginfo.com

Във връзка с процедурата по Обществено обсъждане на проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, г-н Владислав Панев предостави експертното си мнение:

Най-важно сега е да се приемат промените, защото досега не бе ясен регламентът за плащане на пенсии от втория стълб. А първите плащания трябва да се извършат от следващия октомври. Така че няма много време, още повече, че предстоят избори и парламентът няма да заседава с месеци.

Добре е, че коефициентът на редукция става по-справедлив, като се вземат предвид и част от вноските на държавата в НОИ. Така той спада от 20% на малко под 10%. Което означава, че за пенсиониращите се догодина, които се осигуряват в частен фонд като втори стълб, пенсията от НОИ ще се редуцира с малко над 9%, които трябва да бъдат заместени от частния фонд.

Важно е хората да се консултират с експерти кое им е по-изгодно, защото при всеки може да е различно. Няма универсална рецепта за това. Например, твърдо тези с натрупвания под 900 лева е по-добре да останат в частен фонд, защото минималната пенсия от НОИ е гарантирана на 300 лева месечно, а средствата по партидата ще им бъдат изплатени накуп. Ако се преместят сега в НОИ, ще загубят това еднократно плащане.Спекулира се, че огромна част от българите имат минимални спестявания, но често това са емигранти, които са работили 1-2 години у нас и няма как да натрупат нещо сериозно. Така че препоръката ми е хората да се обръщат към специалисти.

Друг е въпросът дали тези 9-10% заместване са справедливи. Държавната пенсия се формира от осигурителни вноски и от плащания на бюджета към НОИ. Да се вземе предвид, че пенсиониращите се догодина са се осигурявали във втори стълб 20 години (горе долу половината трудов стаж) и в началото вноските там са били 2% от дохода, след това 3%, докато достигнат 5% в последно време. Така излиза, че този коефициент за хората, които ще се пенсионират сега трябва да е около 6%. Тоест по време на трудовия си стаж, хората които са родени през 1960 година (първите пенсиониращи се с втори стълб) са внасяли 94% за държавна пенсия (под формата на осигуровки и данъци) и 6% за частна. Сега се очаква частната да им носи 9% от пенсионния доход. Това ще се случи за хора, които са се осигурявали върху реалните си доходи. Но не при всички.

Затова смятам, че хората трябва да се консултират и да преценят кое за тях е по-изгодно. Дали да си държат партидите в частен фонд или да се преместят в НОИ. Нещата не са толкова прости, че да се вземат първосигнални решения. Както се казва, насила можеш да вземеш нещо от човек, но не можеш да му дадеш.

Какво предвиждат промените в кодекса? Три начина на изплащане на частните пенсии.

1. За хората с малки партиди – до 900 лева, те ще бъдат изплатени накуп. Тук твърдата ми препоръка е такива суми да се запазят в частен фонд. Доколкото държавата и без това ще плаща по 300 лева на месец и пенсията им няма да се увеличи, ако се прехвърлят в НОИ.

2. За тези, които ще се пенсионират другата есен с партиди между 900 и 8000-9000 лева – срочна пенсия, която ще може да се наследява.

3. За по-големи партиди се предвижда пожизнена пенсия с избор дали да се наследява или не. Като съответно размерът на пенсията ще зависи от решението на осигурения за наследяване.

За г-н Владислав Панев:

Г-н Владислав Панев е съпредседател на Зелено движение и общински съветник в София от Демократична България. Притежава финансова компания от 2006 година преди това е бил изпълнителен директор на офиса на словенски холдинг в България.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!