Горещи новини

Витамин D за по-добър имунитет и защита за сърцето

-9:52-Razloginfo.com

Витамин D участва във формирането на вродения имунитет, усвояването на калций от храната и образуването на костните тъкани, регулацията на фосфора в кръвната плазма и заедно с паратиреоидния хормон поддържа на нормално равнище серумния калций.В повечето случаи за изпълнение на тези отговорни функции витамин D трябва да се свързва със специални рецептори, които могат да се открият в тъканите на сърдечносъдовата система: в ендотелните клетки, покриващи стените на съдовете отвътре, в клетките на гладките мускулни тъкани, формиращи съдовете, а така също в кардиомиоцитите – мускулни клетки на сърцето.

Изследвания показали, че съществува връзка между ниското ниво на витамин D в кръвния серум и сърдечносъдовите заболявания, а така също със смъртността от тях. Учените смятат, че витамин D защитава съдовете от калциноза (отлагане на калций по техните стени) и понижава артериалното налягане чрез активация на ренин-ангиотензин-алдостероновата система, която контролира нивото на холестерола в кръвта и възпалителните процеси.

Съществува хипотеза, че в зимния период хранителните добавки с витамин D подобряват състоянието на сърдечносъдовата система. Само една капка течен витамим D дневно осигурява щит на сърцето през зимата, категорични са експертите.

Източник: dartsnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!