Горещи новини

Висока лавинна опасност в Пирин планина

-13:26-Razloginfo.com

Висока лавинна опасност в района на Банско (Пирин) в следствие на новия снеговалеж, предупреждават в бюлетина си от организацията Avalanche Bulgaria, чиято цел е да информират практикуващите зимен туризъм за лавинната обстановка в страната.

Избягвайте високата планина и избирайте терен с малък наклон и без опасност от склонове над вас, предупреждават експертите.

„В следствие на меките температури, снежната покривка в Пирин до момента се развиваше хомогенно и без явни признаци на нестабилност. Силни южни ветрове през изминалата седмица образуваха навявки на склонове със северна компонента.На височина от 2200-1900 м в района на Банско се наблюдава ледена кора на дълбочина от 10-50 см, под която се намира слой едри, слабо споени кристали.

С изключение на един изолиран репорт за снежна дъска в горите на Чашата (м. Ечмище) от втората половина на декември, този слой досега не е реагирал.

След настоящата буря обаче, на места натоварването върху него ще бъде значително, което увеличава вероятността за предизвикването му от човешко натоварване“, предупреждават още в бюлетина си от организацията.

Към 16:00 часа на 4 декември, на височина от 2200 метра, има натрупан минимум 30 см нов сняг.

Снеговалежът бе при сравнително меки температури, което създава предпоставка за образуването на дъски от новия сняг, преди той да е имал възможност да създаде добра връзка с основата, върху която пада.

С нарастващото практикуване на зимен туризъм и извънпистово каране на ски и сноуборд в България, през последните години зачестяват и лавинните инциденти.

Източник: e-79.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!