Горещи новини

ВиК дружества са с 85% загуби

-17:48-Razloginfo.com

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обяви по време на изслушване в парламента, че е поискал информация от ВиК холдинга за работата му и дружествата в него.„Информацията беше потресаваща – и вадят вода и 85% от нея не стига до крайните потребители“, съобщи той.

Няма нормално дружество в света, което да има такива загуби, средно за системата са над 65%.

Това е една изключително неефективна система – цената на тока извади това на показ, до степен че не може да се прехвърли на гърба на потребителите за високи сметки за вода, обясни Василев.

Той каза, че отправил три въпроса – временно ВиК холдингът да поеме разходите за сметка на инвестиционната програма, второ – защо не са инвестирани 800 млн. евро грантови средства, и третият – защо има дружества, които не са в холдинга.

Истината е, че секторът е изключително лошо управляван, ще положим усилия да бъде спасен и за да се принесе от крайните потребители, посочи Асен Василев.

Той обясни, че са започнали разговори с министър Гроздан Караджов да се направи строен план. До 2023 г. ако не инвестираме европейски средства – ще загубим 800 млн. евро, апелира министърът.

Ако минат загубите на вода до 7%, този проблем ще отпадне – сметките за вода ще могат да бъдат намалени в пъти за българските граждани, поясни още Асен Василев. Той все пак каза пред депутатите, че новият кабинет няма намерение да концесионира сектора.

Василев поясни още, че е поискано от ВиК сектора да се направи обследване къде са най-големите загуби.

Източник: bnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!