Горещи новини

Вижте какви са новите COVID мерки и откога влизат в сила

| 11:02

Очаква се днес медицинският съвет да приеме новия национален план, в който са разписани възможните мерки. Те може да заработят още от понеделник. Това каза на брифинг Ангел Кунчев.Главният държавен здравен инспектор даде брифинг относно ковид мерките в страната.

При 5-6 области, които са влезли в първия етап, мерките са съвсем елементарни и леки – носене на маски задължително само на определени места – лечебни заведения, социални домове, места, на които се събират повече хора, където има болни хора, дошли да търсят помощ или диагностика.

„Ако се приеме планът, съм в състояние до края на седмицата да направя предложение, то да се направи като заповед на министъра на здравеопазването и да го изпратим до всички институции. На този етап маските в градския транспорт и магазините са перпоръчителни за най-засегнатите области“, заяви Кунчев.

Вчера от Министерството на здравеопазването направиха предложение личните лекари отново да имат възможност да издават направления за безплатни бързи тестове за ковид.

Експертите казват, че бързо ще стигнем до пик на заразата и бавно ще слизаме от него. Някакви допълнителни мерки на този етап няма. Картата на ковид, която здравното министерство използва, за да реши дали да затяга мерките, показва, че до пет дни още два региона ще влязат в Етап 1 на заразата. В този етап започват мерките, образователните институции например трябва да тестват веднъж седмично педагогическия и непедагогически в персонал, всякакви посещения в музеи и други институции, екскурзии и зелени училища се отменят.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!