Горещи новини

Вероятността електромобил да удари пешеходец е три пъти по-голяма от кола с ДВГ

-18:37-Razloginfo.com

Анализ на британските пътнотранспортни произшествия в скорошно проучване заключава, че акумулаторните електрически превозни средства и хибридите са значително по-склонни да ударят пешеходци, отколкото превозните средства на газ или дизел.Според данни, събрани от 32 милиарда мили BEV и HEV пътувания и над 3 трилиона мили, изминати с бензинови и дизелови превозни средства, проучването показа, че в извънградска среда електрическите автомобили по същество са също толкова вероятно да ударят ходещите хора, колкото и тези с вътрешно горене автомобили, въпреки че е три пъти по-вероятно да го направят в града.

Вероятно има няколко допринасящи фактора тук, но е доста странно да се види тази разлика между двете групи. Няма строго и бързо правило, което да обяснява този феномен, но използвайки някаква логика вероятно можем да определим какво се случва тук.

От една страна, особено в Обединеното кралство, електромобилите и хибридите са значително по-използвани за пътуване до и в градските центрове, където пешеходците са повече. От друга страна, все по-вероятно е електромобилите и хибридите да се купуват от по-млади и по-малко опитни шофьори.

Друг основен фактор е, че автомобилите, които се движат на батерии, са много по-тихи от превозните средства на газ или дизел, дори при компании, които инсталират системи за предупреждение за пешеходци, които издават шум при ниски скорости. Тези изкуствени звуци, излъчвани от електромобили и хибриди, са по-трудни за точно определяне на скоростта на колата и разстоянието до нея.
„Електрическите автомобили представляват опасност за пешеходците, тъй като е по-малко вероятно да бъдат чути от бензиновите или дизеловите коли“ – каза Фил Едуардс, първи автор в изследването и професор по епидемиология и статистика в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина – „Правителството трябва да смекчи тези рискове, ако иска постепенно да спре продажбата на бензинови и дизелови автомобили. Ако се возите в електрическа кола, не забравяйте, че това е нов вид превозно средство. То е много по-тихо от класическите коли, а пешеходците са се научили да се движат по пътищата, като се вслушват в трафика. Шофьорите на тези превозни средства трябва да бъдат изключително внимателни.“

Проучването се фокусира върху данните за пътнотранспортните произшествия в страната, като нализът включва 916 713 жертви на автомобилни катастрофи, от които около 13 процента са пешеходци. Около една четвърт от жертвите на пешеходци са в резултат на удар от автомобил, задвижван от акумулатор. Като се има предвид, че броят на изминатите мили с автомобили на газ и дизел е значително по-висок, една четвърт от всички катастрофи с пешеходци е гигантско число.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!