Горещи новини

Вдигат парите за майчинство през втората година

-9:43-Razloginfo.com

Oт 1 октомври минималната пенсия става 370 лв., а обезщетението за отглеждане на дете през втората година от майчинството става 650 лв. Това решиха депутатите с приетите на второ четене текстове от промените в Закона за Държавното обществено осигуряване /ДОО/.Депутатите подкрепиха предложението на “Има такъв народ” за преизчисление на пенсиите за осигурителен стаж и възраст с коефициент от 1,35, както и предложенията на “Изправи се БГ! Ние идваме”/ИБГНИ/ и “БСП за България” за увеличение размера на майчинството през втората година от 380 лв. на 650 лв.

“За” увеличение на пенсиите гласуваха общо 148 депутати, против бе само един от ГЕРБ и останалите 21 “въздържали се” също бяха от ГЕРБ. Причината за отрицателния вот е, че от партията настояваха за своето предложение от 100 лв. бонус към пенсиите, а не окончателно повишаване на пенсиите.

БСП обяви, че ще подкрепи това увеличение, но изрази резерви към подход, който увеличава само минималната пенсия. “Как изглежда една държава, в която 2/3 от пенсионерите получават минимална пенсия? Така излиза, че не се зачита социалният принос”, коментира Георги Гьоков от БСП. Той обясни, че след 12 г. управление на ГЕРБ и никакви мерки за адекватност на пенсиите, сега се чудим какво да правим, за да осигурим достоен живот на възрастните хора, с което аргументира подкрепата на левицата.

“Стана страхотна бъркотия. Вие искате да направите минималната пенсия на 490 лв. 370 лева минимална и още 120 лв. добавка. Какво ще правим с другите пенсии? Средната пенсия отива на кино”, обясни Мика Зайкова от “Има такъв народ”.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!