Горещи новини

ВАС реабилитира машините, на втория тур ще можем да гласуваме с тях

-20:17-Razloginfo.com

Току-що бе съобщено, че Върховният административен съд е отхвърлил решението на ЦИК за машинното гласуване. Решението на ВАС не подлежи на обжалване.


Жалбите срещу гласуването в неделя с хартиени бюлетини се отменят. Така че няма да има основания резултатите от първия тур да бъдат касирани.

Откритото съдебно заседание започна в 14:30 часа.

След заседание, което продължи по-малко от час, съдиите се оттеглиха, за да вземат решение.

Хипотезите са две – съдиите да решат, че ЦИК е действала правомерно. Тогава и на втория тур ще можем да гласуваме само на хартия.

Ако обаче ВАС реши, че ЦИК е нарушила закона, тогава машините се връщат още на 5 ноември, а Централната избирателна комисия ще трябва да се съобрази с решението на съда.

Общо 12 жалби са постъпили в събота по електронен път от ЦИК във ВАС. Съгласно Изборния кодекс те трябва да бъдат разгледани и по тях да има съдебно произнасяне в тридневен срок от постъпването им.

Подадени са жалби от ПП-ДБ, ПП „Единение“, от кандидата за кмет и кандидат за общински съветник на Община Шумен Неделчо Неделчев, от кандидата за общински съветник за Столична община Петър Славов, както и от шест физически лица в качеството им на избиратели.

Както знаете ЦИК гласува за отпадане на гласуването с машини и единствената опция ще бъдат хартиените бюлетини. Решението беше взето на редовното заседание на ЦИК.

„За“ бяха 12 от членовете на ЦИК, а двама бяха против.

Източник: epicenter.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!