Горещи новини

Важно за парите на майките, които се връщат предсрочно на работа

-13:51-Razloginfo.com

По данни на Националния осигурителен институт дамите, които се грижат за децата си до първата годинка, през 2020 г. са били 274. Останалите 7497 са продължили да отглеждат отрочето си до 2-годишна възраст.

Парите за майките са 90% от размера на заплата, на която се осигуряват. Ако останат да се грижат за децата си у дома през втората година от майчинството, те взимат по 380 лв. Тези, които са избрали да се върнат в компанията 135 дни след като са излезли по майчинство, получават към заплатата си  бонус в размер на 50% от възнаграждението си. Така ако месечно майката взима 1500 лв. и се върне по-рано във фирмата, ще получи бонус от 750 лв. към заплатата. Това означава, че семейният бюджет набъбва до 2250 лв. От държавния бонус не могат да се възползват жените, чиито деца са в социални домове, приемни семейства или са отглеждани по програми за подкрепа на майчинството.Бащите пък могат да поемат грижите за наследниците си, след като бебето навърши 6 месеца. Само 33-ма от област Пловдив са се решили на тази крачка през 2020 г. Обезщетението, което получават за първата година, е в пъти по-високо в сравнение с това на майките – 61 лв.  на ден. За сравнение дамите взимат средно по 29 лв. През останалите 12 месеца сумата е фиксирана – 380 лв.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!