Горещи новини

Бягайте надалеч от прословутата норвежка сьомга!

-9:03-Razloginfo.com

В ерата на здравословното хранене всички знаем колко важна е чистата и разнообразна храна. Една от храните, които задължително трябва да присъстват в менюто ни е рибата. Тя е много полезна и дава на организма ни вещества, които не можем да си набавим от други храни, или поне не в нужните количества. И това е факт.Месото на сьомгата е спрягано за едно от най-полезните, но е изключително важно то да е чисто и прясно. Мастните киселини, които се намират в червената риба, са полезни за кожата, косата и мозъка. Цялата истина за норвежката сьомга ще ви смае.

Норвежката сьомга, специално отглеждана във ферми за риба, е също толкова пълна с хормони, препарати и антибиотици, както пилешкото месо, например.

Ето 5 причини защо е по-добре да се обърнете към диво уловена сьомга, ако е, разбира се, спрямо вашия бюджет:

1. Антибиотици

Предвид, че се отглеждат на много по-малко място в сравнение с открития океан, рибите в рибарниците, са често изключително натъпкани една в друга, като по-този начин могат да заболяват по-често и да се заразяват. Тук идва ред на антибиотиците, които се използват регулярно и после вие ги консумирате с рибата.

2. Високи нива на живак

Всички риби имат потенциален риск да пренесат живак на трапезата ви. Докато обичайно няма особен проблем да консумирате внимателно и в модерация, имайте едно наум, ако обичате често да хапвате риба, а тази отглеждана във ферми има обичайно по-високи нива на живак от тази която е диво уловена.

3. Диоксини

Потенциално опасни вещества, които погълнати в голямо количество, могат да предизвикат сериозно натравяне. Норвежката сьомга във фермите е възможно да съдържа по-високи нива от дивата, въпреки че според експерти, по-рядка консумация на норвежка сьомга (3-4 месечно), не би следвало да крие потенциални опасности за организма. Ако обаче обичате да хапвате през ден – два, то е добре да помислите дали не натрупвате много токсини в тялото си.

4. Рибата във фермите, всъщност е оцветена в розово

Всъщност сьомгата, която виждате най-често, е хранена с гранули, съдържащи „карофил“, който е изкуствен оцветител, за да може нейното месо да изглежда такова, каквото е на дивата риба. Реално на изкуствено отглежданите сьомг, цветът е сивкав и не толкова апетитно изглеждащ за обикновения потребител, затова се оцветява изкуствено.

5. Плуват в тесни пространства, често в собствените си екскременти

Предвид, че реално се отглеждат в голям „аквариум“, често си плуват в собствените отпадни продукти, което, разбира се, само по себе си означава, че създава предпоставка за образуване на патогенни организми. А именно и затова се включват антибиотиците като добър начин да се справят с този проблем.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!