Горещи новини

Бюджет 2022 е страшна работа! МРЗ и втората година от майчинството – нагоре, безплатни ясли и градини, осъвременяват всички пенсии с 6,1 % от юли

| 20:28

Министерският съвет прие бюджета за 2022г. Премиерът Кирил Петков го определи като „бюджет на растежа“ и постави акцент върху капиталовите инвестиции, но и инвестициите в хората.Прогнозите показват: ръст на БВП с над процент спрямо миналата година, намаляване на безработицата и повишаване на инфлацията, съобщава БНТ.

Минималната работна заплата и парите за втората година от майчинството ще нараснат от 650 на 710 лева от април. А от юли ще се осъвременят всички пенсии с 6,1 %.

„За пръв път ще имаме безплатни детски градини, започвайки от април и безплатни ясли. Ще инвестираме 70 милиона за нови детски градини – за тяхното изграждане. Ще инвестираме възнагражденията на учителите да бъдат 125% от средната работна заплата. Няма да има пенсионер следващата година под линията на бедност. Всички мерки за подпомагане на бизнеса като 60 на 40 са оставени поне за следващите 6 месеца както и мерките за подпомагане срещу високите цени на тока“, добави Петков.

След като миналата седмица се създаде напрежение между работодатели и финансовия министър заради разпространени думи на Асен Василев от тристранния съвет, че от пазара трябва да се извадят „некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни“, днес премиерът Петков коментира, че и държавата и частния сектор трябва да работи за продуктивност и ефективност.

„Когато сравним колко са продуктивни нашите работници, ние виждаме, че тяхната продуктивност е близо малко над 50 % от средноевропейската, а колко в момента е минималната работна заплата – тя е по-малко от 27 % от средноевропейската. Нашите работници са по-продуктивни, отколкото им се заплаща“, каза той.

Енергийният министър определи като странен „опита едно населено място да стои на тъмно, за да се поискат допълнителни средства“.

„Аз не мисля, че увеличеното осветление е нещото, което ще събори или запази бюджета на която и да е община“, заяви Александър Николов.

След като вече го одобри, Министерският съвет ще изпрати бюджета в Народното събрание.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!