Горещи новини

Български алпинист се спаси на косъм от лавина в Хималаите

-15:18-Razloginfo.com

Спасителна операция по суша и въздух се провежда по склоновете на връх Анапурна в Хималаите. Двама души изчезнаха, а лавина блокира маршрута, по който изкачилите върха трябваше да слязат.Българинът Господин Динев отложи атаката заради инцидент с багажа си, което на практика го спаси от последвалото бедствие.

Индийка, която изкачи Анапурна преди два дни и беше обявена за мъртва, след като връзката с нея прекъсна, подаде сигнал за помощ и беше спасена от хеликоптер. Балди Каур (Baljee Kaur) е била на 7 осемхилядника и е „най-бързата“ индийка – изкачила шест от тях за 5 месеца. Все още обаче остава неясна съдбата на сънародника ѝ Анораг Малу (Anurag Maloo), за когото се предполага, че се е подхлъзнал и е паднал в цепнатина на слизане от Aнапурна.

Ирландецът Ноел Хана (Noel Hanna), който също по-рано изкачи върха, загина на слизане от височинна болест. Той има 10 изкачвания на Еверест и е първият мъж от Северна Ирландия, стъпил на К2.

Вчера лавина блокира маршрута на Анапурна, по който десетки души изкачиха върха през последните дни. Заради това някои от слизащите останаха по височинните лагери. С хеликоптер бяха свалени в Базовия лагер притежателят на световния рекорд за най-млад мъж, изкачващ осемхилядници, Шехроз Кашиф (Shehroze Kashif) от Пакистан и сънародничката му Найла Каини (Naila Kaini) – първата пакистанка, изкачила Анапурна.

Господин Динев се наложи да слезе, след като беше достигнал 6400 м височина. Заради паднал багаж 64-годишният алпинист-ветеран се наложи да слезе близо 1000 м, където намери част от багажа си. Именно тогава в по-горен участък от маршрута е паднала лавината, от която българинът се е спасил. В момента той е в безопасност в Базовия лагер, където изчаква.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!