Горещи новини

Българският пилот Николай Калайджиев подобри световен рекорд на „Гинес“ на летището в габровското село Драгановци

| 19:36

Българският пилот Николай Калайджиев подобри днес световен рекорд на „Гинес“ на летището в габровското село Драгановци. Световният рекорд е за „най-много излитания и кацания с изпълнение на полет по кръга и набор на височина 1000 фута (305 метра) спрямо терена и кацане преди или в зона от 20 метра с ултралек самолет за един час“.  Десетки зрители, въпреки хладното време, се бяха събрали на габровското летище, подкрепяха с възгласи излитанията на пилота и с аплодисменти накрая изразиха възторга си от подобряването на рекорда.На летището в село Драгановци габровецът Николай Калайджиев направи днес 40 излитания и кацания с ултралек самолет в рамките един час. С това той подобри досегашния рекорд, който е бил 36 излитания и кацания.

„За мен това е нормален ден, в който ще летя. В такива екстремни условия спокойствието е най-важно, каза на летището Калайджиев. Той уточни, че лети от 2016 г. и има 480 летателни часа с всички типове военни и граждански самолети.

Кметът на Габрово Таня Христова с вълнение поздрави пилота, а по-късно написа в официалната си страница във Фейсбук „Таня Христова – кмет на Габрово“:  „Благодаря ти Nikolay Ivanov Kalaydzhiev, че избра Габрово за новия си световен рекорд. Донесе ни радост и гордост, и стана вдъхновение за много млади хора. За мен беше чест в навечерието на 110 години от създаването на българската бойна авиация да бъда част от подобряването на световния рекорд за най-много излитания и кацания с ултра лек самолет за един час!“

Събитието за подобряване на световния рекорд на „Гинес“ беще организирано от рeгионалния иновационен център „Амбициозно Габрово“ и Община Габрово.  Летецът Николай Калайджиев, роден в Габрово, е носител на световен рекорд на FAI със самолет.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!