Горещи новини

Българският кораб „Царевна“ има поражения от бойните действия в Украйна

| 18:13

Министерството на външните работи е в непрекъснат контакт с блокираните моряци на корабите „Рожен“ и „Царевна“. Това заяви за Хоризонт ръководителят на кризисния щаб за Украйна към Министерството на външните работи Антон Марков. По думите му още на 15 март е подадена информация до посолството ни в Лондон, което е акредитирано към Международната морска организация. Работи се по варианти за евакуация от Мариупол или по суша, или по море, но към момента това е неъвзможно, обясни Марков:„Те не могат да тръгнат, защото пристанището е минирано, има взривен кораб на входа и трябва да се почисти, за да могат да излезнат, но това не значи, че се решава въпроса, защото излизайки в Азовско море, те трябва да минат през Керченския пролив, където руснаците държат затворен пролива и не пускат никакво движение“.

Обмисля се и вариант нашите сънародници да бъдат изтегени с хуманитарния коридор от Мариупол, който се организира съвместно от Франция, Гърция и Турция:

„То е възможно, стига да се осъществи този „зелен коридор“. Ние сме и в постоянен контакт с гръцките колеги и техния кризисен център, така че при развитие на обстоятелствата, разбира се, че ще се опитаме да се възползваме, стига да искат да слезнат от кораба нашите моряци“.

От 17 българи на борда на кораба Царевна само един е изявил желание да бъде изтеглен от страната, други двама обмислят: „Не мога да кажа защо техните съпруги се оплакват, при условие, че самите хора не са решили да се изтеглят. Разбирам ги. Тежко им е, естествено, но хората, които са пожелали да слезнат на този етап, изключая един, който е в Мариупол, всичките са свалени и вече са си в България, шест човека“.

Близки на моряците от блокирания на пристанището в Мариупол кораб „Царевна“ поискаха от властите у нас незабавна евакуация на екипажа. По думите им корабът вече е с поражения от военните действия. Информацията беше потвърдена за БНР и от МВнР.

Близките на моряците дадоха изявления съвместно с лидера на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов, който остро критикува властите и призова правителството спешно да разговаря с украинската страна:

По-рано днес премиерът Петков заяви във Фейсбук, че правителството няма да предприема евакуация на екипажите, докато ситуацията не предполага безопасното ѝ провеждане, а моряците имат храна.

Съпругата на един от моряците, Катерина Димова, заяви:

„Корабът е вече с щети от няколко дни. Има пукнати стъкла, дупки по самия обков на кораба. Писахме множество писма до Външното министерство, до Министерството на транспорта. Други писаха и до президента. Една част от тези писма не получиха никакъв отговор, така че ние си оставаме чакайки и надявайки се тези хора да оцелеят по някакво чудо“.

Кирил Петков отговори, че правителството е в постоянен контакт с екипажите, блокирани в Мариупол и Черноморск и като премиер има задължение да осигури извеждането на тези хора по безопасен начин.

„Няма да поема риск от взрив на морска мина или обстрел на нашите съграждани, особено когато те все още имат храна. Всичко друго е грозен пиар“, пише във Фейсбук по темата премзиерът Кирил Петков.

Източник: nakratko.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!