Горещи новини

Българската делегация първа взима Благодатния огън от храма на Божи гроб

-9:58-Razloginfo.com

Българската делегация първа ще вземе Благодатния огън от храма на Божи гроб тази година, съобщава bTV.В предишни години първа в храма влиза гръцката делегация. През миналата година запалихме свещички от Благодатния огън, който се съхраняваше в Синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“ от 2021 г.

На Велика събота българската делегация ще се води от Старозагорския митрополит Киприан. В нея са включени Емил Велинов от Светия синод и посланика ни в Израел Румяна Бъчварова. Те ще пътуват с правителствения самолет „Фалкон“.

Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх слиза Благодатният огън, който символизира чудотворната светлина на възкресението.

В последните години заради мерки за сигурност и COVID-19 представителите на различните православни църкви чакаха на пистата на летището да получат от посланиците си кандило със Свещения огън.

За разлика от 2022 г., тази година Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит лично ще води Архиерейската света литургия за Възкресение Христово в храм-паметника „Св. Александър Невски“. Нейното начало ще бъде в 23.30 часа.

Гражданите ще могат да влизат в зоната след 20.00 часа през два пункта за проверка от северния и южния вход.

Източник: nakratko.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!