Горещи новини

Българската болнична асоциация иска здравната вноска да стане 60 лева

-16:05-Razloginfo.com

Увеличаването на здравната вноска ще реши проблемите – да не е по-малко от 60 лева. Идеята на съсловието е да се въведат и застрахователните дружества в системата, за да могат хората да ползват здравни услуги и да не плащат от джоба си. Половината от разходите за здравеопазване плащаме от джоба си. Хората се налага да плащат докато са в тежки състояния, тогава застраховането ще им реши проблема. Това заяви за „Твоят ден“ Андрей Марков, зам.-председател на Българска болнична асоциация.По думите му един застраховател няма да покрие здравна щета, ако пациентът не е бил профилактиран. „При скок на здравната вноска няма да се ограничи достъпа на уязвими групи. Това би осигурило равен достъп и на солидарен принцип ползването на здравната система на нуждаещите се без да се налага да доплащат за лекарства и услуги“, коментира той.

Пенка Георгиева от пациентската организация „Заедно с теб“ смята, че реформите в здравеопазването трябва да започнат от 8% за осигуровки, които да отиват в НЗОК. „Консумативите на лабораторията на УМБАЛ-Пловдив са се повишили сто пъти. Подкрепям разрешаване на застраховане в здравеопазването, за да може платежоспособните хора да се осигуряват повече и да се застраховат, за да имаме по-здрава нация“, посочи тя.

Tя се надява да се изготви и въведе Закон за задължения и права на пациентите. „Тук могат да се включат профилактичните прегледи. Ние сме против увеличаване на потребителската такса за личните лекари. Има нужда от допълнително финансиране в здравеопазване, но не чрез този механизъм, защото би се затруднил достъпа на социалнослаби. Трябва да се защитят уязвимите групи“, смята Георгиева.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!