Горещи новини

Българки откриха метод за по-чиста вода

| 10:52

Млади учени със сериозен шанс да спечелят медал на олимпиадата по синтетична биология в Париж. Те са разработили ензим, с който може да се прочистват водите от замърсяване с антибиотици – проблем, който се оказва повсеместен. Днес отборът представи проекта си на Софийския фестивал на науката в София Тех Парк.Бактериите са се разраснали бързо и навсякъде, което в случая е чаканият резултат. Методът им потвърдено работи и са абсолютно готови за големия финал в Париж.

Миналата година се върнаха от там със сребърен медал за разработката им как да измерват антибиотичното замърсяване във водите. Тема, наложена от Ковид – нарасналата употреба на антибиотици в челен сблъсък с антибиотичната резистентност.

„Антибиотичната резистентност е бич за нашето население, а ние нямаме ясни данни колко точно и до каква степен тя ни застрашава. Колко е разпространена“, заяви Теодора Гармизова, капитан на отбора iGEM България.

Антибиотиците са доста стабилни съединения и попаднали в почвата или водата, трудно се прочистват.

„Най-големият замърсител са фермите за животни и изобщо селското стопанство – едни от най-големите замърсители, но също така и болниците са доста стабилен замърсител“, допълни д-р Александра Калъчева, стажант лекар.

„Имайки я във водите, значи има и много по-близко до нас – например в болниците и във фермите, в нас самите като хора“, добави Теодора Гармизова, капитан на отбора iGEM България.

След като намерили надежден метод за измерване на замърсяването, младите учени решили да направят следващата стъпка.

„Следващата стъпка е да разработим ензим, който да почиства водите от въпросния антибиотик“, коментира Александра Калъчева.

„Тази година проектът ни е свързан със същински продукт, именно с ензимен препарат, който да чисти антибиотиците от самите води“, сподели Теодора Гармизова, капитан на отбора iGEM България.

И така решили да изолират един ензим, който разгражда най-често използваните в медицината антибиотици.

„Ензимът е натурален, тоест принципно се среща в природата“, заяви д-р Александра Калъчева, стажант лекар.

„Тази година се надяваме изключително много на злато – имаме четири години четири медала, два бронзови, два сребърни и сме изключително горди“, каза още Теодора Гармизова, капитан на отбора iGEM България.

Две седмици до престижното състезание отборът вече е победил. Защото те наистина имат ефективен и евтин метод за пречистване на водите.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!