Горещи новини

България ще подпише договор за проектирането на нов газов интерконектор със Сърбия

| 13:07

България ще подпише договор за проектирането на нов газов интерконектор със Сърбия – това стана ясно по време на регионална енергийна среща в София.На нея присъстват министрите на енергетиката на България, Гърция, Румъния, Турция, Азербайджан, Украйна и Северна Македония.

Ключовата тема на обсъждане по време на срещата е енергийната сигурност и независимост на целия регион.

Всички министри се обединиха около тезата, че регионът спешно се нуждае както от различни маршрути за доставката на природен газ, така и от различни източници. Сред държавите, които са най-подготвени в региона, очаквано са Турция и Гърция.

България е сред страните, които имат най-малко източници откъдето могат да вземат природен газ – страната ни има само една завършена междусистемна връзка с Румъния. Две са основните предизвикателства пред региона около които се обединиха енергийните министри – набавянето на достатъчно количества природен газ за хранилищата с оглед на намалелите доставки, които се очаква да бъдат почти спрени от Русия по тръбния газ, а също така и ограниченото количество капацитети на терминалите за втечнен газ. Те няма да са достатъчни да покрият нуждите на страните.

В момента България разполага с минимални количества в единственото си хранилище край Чирен, които ако се използват през лятото ще стигнат за 42 дни, но няма да са достатъчни за покриване на следващия зимен сезон.

„Виждаме как енергетиката се използва за оръжие, което е толкова очевидно. Виждаме едностранни нарушения на договора на „Газпром“, когато ангажиментите не се изпълняват, когато са спрени доставките на газ. Единственият начин, по който можем да компенсираме тези негативни действия, е да се обединим, както сме обединени днес и да осъзнаем, че диверсификацията, оптимизацията и всички други възможности за синергия помежду ни са налице“, заяви премиерът Кирил Петков.

„Аз вярвам изначално, че сме подготвени. Вярвам, че има решения, които можем всички да използваме и да черпим ползи от тях и следва да завършим финалните технически аспекти и разбира се търговската работа, за да може тези решения наистина да станат реалност“, допълни Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите.

Той коментира, че България е склонна да поиска отсрочване от налагането на руско ембарго върху петрола, ако Европейската комисия се обедини около такова решение.

Източник: dartsnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!