Горещи новини

България се включва в проект за европейска ПВО в рамките на НАТО

-14:29-Razloginfo.com

Министрите на отбраната на 14 държави, сред които и България, подписаха декларация за европейска инициатива за въздушен щит.Германия, България, Великобритания, Словакия, Норвегия, Латвия, Унгария, Белгия, Чехия, Финландия, Литва, Холандия, Румъния и Словения обявиха вчера проект за сътрудничество за създаване на по-добра Европейска система за противовъздушна отбрана. Той предвижда страните да участват в общото придобиване на системи от типа „Ароу 3“ и „Пейтриът“.

Плановете за ядрено възпиране на НАТО са във фокуса на втория ден на министрите на отбраната от алианса. Вчера беше постигнато съгласие да продължи оказването на военна помощ на Украйна като се засили военновъздушната отбрана на страната, както и да се работи за попълване на собствените запасите от оръжие и боеприпаси. България ни е представена на срещата от служебния военен министър Димитър Стоянов.

Министрите на отбраната на страните от НАТО заседават броени дни след началото на вълната от руски ракетни удари по много украински градове. Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг каза днес преди началото на средата, че подкрепата за Украйна ще бъде увеличена. Редица държави обещаха още военна помощ за Украйна и системи за противовъздушна отбрана.

„Приветствам безпрецедентната подкрепа, която САЩ оказаха на Украйна, но също и безпрецедентната подкрепа, която европейските съюзници, Канада и партньорите предоставят на Украйна. Смятам, че е много важно посланието на съюзниците и партньорите от НАТО и контактната група по отбраната на Украйна, което беше отправено вчера, че ние ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, заяви Столтенберг.

Помощта за Украйна от съюзниците включва ракети и радари, а Германия вече е изпратила в Украйна високотехнологична система. Американският министър на отбраната Лойд Остин също поздрави всички, които увеличават военната помощ и отново припомни ангажиментите на страната си към останалите членове на Пакта.

„Другото нещо, което повтаряме отново и отново е, че е Съединените щати са абсолютно ангажирани с ангажиментите си по член 5 и сме готови да защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО, ако и когато се стигне до това“, увери Лойд Остин.

Столтенберг и Лойд Остин приветстваха силното послание, прието с резолюцията на ООН тази нощ, която осъжда руските опити за незаконно анексиране на четирите украински области и призовава Путин да преразгледа решенията си и за зачита териториалната цялост на Украйна.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!