Горещи новини

България – на дъното в Европейския съюз по заплащане на труда

-10:55-Razloginfo.com

България отново е на дъното в Европейския съюз по заплащане на труда.Данни на Евростат показват, че в страната ни минималната работна заплата е далеч под тези в много европейски държави. У нас тя е 398 евро. За сравнение – в Гърция МРЗ е 832 евро, в Румъния – 606 евро, а на върха на класацията е Люксембург с 2387 евро.

Експертите са категорични, че сравняване по еднакви сектори или географски сходни населени места би било по-коректно, отколкото това на минимални работни заплати.

„Това е функция от много други фактори – основното е производителността“, коментира пред Нова телевизия Красимир Дачев зам.-председател на БТПП. „Предприемачите са виновни, защото не можем да накараме хората да работят, но и в лицето на държавата не срещаме партньор, създава се рефлексът непрекъснато да догонваме. Цял сектор в икономиката – предприятия в дърводобивната промишленост, в момента са спрели или затварят, мебелните фабрики също. Това, че цял сектор загива и излиза от пазара, държавата като че ли не се интересува“, подчерта той.

„По-удачно е да се сравняват показателите на София и Букурещ,“ смята Иван Велков, член на УС на БСК. „В Румъния полагаемият доход на домакинствата е по-висок. Сравненията и в други класации пак няма да са в наша полза. От началото на годината преките чужди инвестиции са в пъти повече“, допълни той. „Българският икономически живот се движи в една омагьосана спирала – ниски доходи, ниски разходи, ниски данъци. Затова голяма част от МРЗ изкуствено се поддържат ниски в някои сектори, защото произведеното там няма кой да си го позволи“, коментира Велков.

По думите на Мария Стоева, специалист по човешки ресурси в компания за подбор на персонал, по-коректно би било да се сравняват средни работни заплати, а не минимални. Тя твърди, че растежът по този параметър у нас за последното тримесечие е бил най-голям от целия Европейски съюз.

„Освен минималната заплата има разлики в средните възнаграждения в различните региони и у нас“, допълни Християн Петков, оперативен директор на кариерен сайт. Редица сектори в България са в сферата на сивата икономика, плащайки минимална заплата на работниците си. Като видим статистиката – в почти всяко нещо сме последни в ЕС и това като че ли ни успокоява. Има асинхрон между различни сектори, региони, и всеки си гледа в неговата паничка“, посочи Петков.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!