Горещи новини

България и още 15 страни от ЕС предложиха помощ на Украйна заради язовир „Каховка“

-18:37-Razloginfo.com

България и още 15 други европейски държави са предложили помощ на Украйна след разрушаването на язовира Нова Каховка, предава БНТ.Държавите са предоставили водни цистерни, водни помпи, лодки, спасително оборудване, генератори и друга животоспасяваща помощ в натура за засегнатите райони. Другите държави са Австрия, Белгия,Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Латвия, Литва, Холандия, Норвегия, Полша, Испания и Швеция.

ЕК ще помогне на Украйна и с разполагането на три мобилни пречиствателни станции за вода, за да помогне на местните власти да произвеждат питейна вода за пострадалите. Всяка пречиствателна станция може да произвежда 120 000 литра чиста вода на ден и по този начин помага за решаването на една от най-неотложните нужди в района – достъп до питейна вода.

За да подпомогне допълнително хуманитарните операции на място, ЕС мобилизира допълнителни 500 000 евро за посрещане на непосредствените нужди, произтичащи от разрушаването на язовир Нова Каховка. Това идва в допълнение към 200 милиона евро хуманитарна помощ, която вече е отпусната през 2023 г. за Украйна.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!