Горещи новини

България изнася близо 50% от произведения ток, доставките на газ намаляват с 22 на сто

| 15:30

През юни България изнася почти половината произведена в страната електроенергия. Това показват последните дании на Националният статистически институт. През юни в страната са произведени 4,03 тераватчаса електроенергия, което увеличение от 25% на годишна база.На българския пазар са реализирани 2,4 тераватчаса и спрямо юни 2021 година има намаление от 3,1 на сто. Спрямо май доставките също намаляват – с около 1%.

Разнопосочни са данните по отношение на добива на твърди горива. През юни в страната са добити 2,37 млн. тона, или със 137% нагоре на годишна база. Спрямо май обаче има намаление от почти 15 на сто. Доставките на твърди горива през юни са в обем на 2,41 млн. тона като разликата се покрива с внос. Те също намаляват на месечна база с около 15%, но на годишна база има съществен ръст от 132 на сто.

Данните на НСИ показват още намаление на доставките на природен газ – с почти 22% до 180 млн. куб. метра. От края на април „Газпром“ преустанови доставките на газ и „Булгаргаз“ в момента разчита само на един дългосрочен договор – с Азербайджан. Останалите количества се покриват от краткосрочни договори за доставка на втечнен газ и от спотовите пазари.

Спрямо май доставките на природен газ в България намаляват с 10 на сто, е видно още от статистиката. Местният добив е в нищожни количества – към 2 млн. куб. метра на месец.

През юни има ръст на производството на автомобилни горива – дизелово гориво (с 36%) и безоловен бензин (с 40%). В страната са произведени 304 хил. тона дизелово гориво и 157 хил. тона бензин. Голяма част от тези горива се реализират извън страната – доставките на безоловен бензин на вътрешния пазар достигат 58 хил. тона, а на дизела – 211 хил. тона

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!