Горещи новини

България е с най-високата смъртност в света

-10:59-Razloginfo.com

България е с най-високата смъртност в света от 15,433 смъртни случая на 1000 души, съобщи worldpopulationreview.com.Според Световната здравна организация причините за смърт в България са подобни на тези в други европейски страни, включително незаразните заболявания (болести на кръвоносната, храносмилателната или дихателната система) и раковите заболявания. България в момента изпитва спад на населението, започвайки от около 9 милиона през 2000 г. и се очаква да достигне между 2,8 милиона и 5 милиона.

Коефициентът на смъртност е мярката за броя на смъртните случаи в определена популация през определен период от време. Обикновено се изчислява като броя на смъртните случаи на хиляда души годишно.

Коефициентите на смъртност варират значително между страните и причините за високите нива на смъртност зависят от специфични фактори във всяка страна.

Болести като ХИВ/СПИН, малария, хепатит В и туберкулоза чума Южна Африка, докато липсата на медицински консумативи и храна е проблематична в Зимбабве. Като цяло високите нива на смъртност могат да бъдат резултат от фактори като инфекциозни заболявания, недостиг на здравни грижи, недохранване, сърдечно-съдови заболявания, насилие, рак и злополуки.

Страните с висок процент на смъртност и относително ниски нива на раждаемост са изправени пред риск от намаляване на населението.

Десетте страни с най-висок процент на смъртност в света са:

България (15.433)
Украйна (15,192)
Латвия (14,669)
Лесото (14.144)
Литва (13,737)
Сърбия (13,194)
Хърватия (13.17)
Румъния (13,099)
Грузия (12 816)
Русия (12,785)

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!