Горещи новини

България е сред страните с най-евтин алкохол в ЕС

-15:47-Razloginfo.com

Най-скъпият алкохол в Европа се продава в Норвегия – цените там са със 151,2% по-високи от средното ниво за Европейския съюз. Това съобщиха в понеделник от Европейската статистическа агенция (Евростат) на официалната си страница в интернет.Експертите са проучили данни за 37 държави. След Норвегия в списъка се нарежда Исландия (цените на алкохола там са със 139,4% по-високи от средните за ЕС), Финландия (92,7%), Ирландия (80,7%) и Швеция (65,7%). Страните с най-евтин алкохол са Унгария (нивото на цените е по-ниско от средното за ЕС с 27,3%), Румъния (с 26,2%) и България (с 19,5%).

Според данните на Евростат, публикувани в началото на август, Дания е водеща държава в ЕС по отношение на дела на случаите на злоупотреба с алкохол през 2019 г. (38% от възрастното й население е пило повече от 60 грама чист етанол поне веднъж на месец), Румъния (35%) и Люксембург (34%). Повече от една трета от възрастните в ЕС (37,2%) пият ежедневно (8,4%) или поне веднъж седмично (28,8%).

Най-често ежедневно се употребява алкохол в Португалия (20,7% от възрастните), Испания (13%) и Италия (12,1%), най-рядко в Латвия и Литва (около 1%). „Лидери“ в ежедневната консумация на спиртни напитки в ЕС са хора над 74 години: 16% от представителите на тази възрастова група заявяват, че пият всеки ден.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!