Горещи новини

България е на шесто място по ръст на инфлация в ЕС

| 9:36

България е на шесто място по ръст на инфлация в Европейския съюз. Има стоки, които са поскъпнали с до 100%, коментират експерти. Хората купуват все по-често имитиращи продукти.„Инфлацията не е еднаква за всички. Има социални групи, които ще са много засегнати и такива, които нищо няма да усетят“, коментира Богомил Николов от асоциация „Активни потребители“.

Според експертите в областта част от търговците спекулират с високите цени.

„Единствените цени, които в момента донякъде намаляват, това са цените на едро на земеделските производители и зеленчукопроизводителите, които под натиск на търговските вериги свалят цените, а веригите качват и качват. Факт е, че българинът пазарува стоки, които са с надвишени многократно цени“, коментира Тодор Капитанов, който е вицепрезидент на КНСБ.

„Имаме и голяма скрита инфлация, за която сме говорили много пъти, под формата на шринкфлация, тоест намаляване на количеството. Привидно цената остава същата, обаче за по-малко количество“, допълни Богомил Николов от „Активни потребители“.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!