Горещи новини

България е домакин на Световното първенство по парапланеризъм

-14:04-Razloginfo.com

130 души от всички краища на света прелетяха над Сопот. България тази година беше домакин на Световното първенство по парапланеризъм. В него участваха представители на 31 държави, сред които Япония, Китай, Индонезия, Германия, САЩ, Чили и др.1300 метра надморска височина, скорост от 40 км в час и една мишена за кацане. Така изглежда в последната седмица сопотският лифт. Целта на всички състезатели парапланеристи е да се приземят в центъра на мишената.

„Тук мястото е заградено. Състезатели не могат да влизат в него. Само съдии, които са облечени с такива червени, сигнални жилетки. Има 3 кръга, които просто ви подсказват къде трябва да се приземите, но практически само един кръг се отчита – двуметровият. Ако стъпите навътре, се отчита вашето разстояние“, казва Сотир Лазарков, директор на Световното първенство по парапланеризъм.

Отборните шампиони са от Индонезия, а България е на десето място. В нашия отбор е Валери Цветанов, който се състезава от 23 години.

„Около 50 са активно спортуващите парапланеризъм, като те са 3 дисциплини. Има целно кацане. Има прелети и акробатика. Нивото е, че имаме световен шампион и европейски шампион. Също така и в кроскънтрито имаме шампион, така че нивото е високо в България. Аз имам няколко пъти печелена световна купа. Миналата година в Германия и в Англия, 2014 г. в Индонезия и 2017 г. в Сърбия“, обясни той.

Последно страната ни е била домакин на Световно по парапланеризъм преди точно 20 години. Най-старият участник е от Япония – на 76 години, а най-младият е 15-годишният Линос от Германия. Лети сам от 2 години.

Всичко, особено от устата на младо момче звучи толкова просто, но всъщност първите стъпки на всеки начинаещ летец са на земята, докато усети парапланера.

Да се рееш в небето като птица – така изглежда този невероятен спорт и от земята и от високо сред облаците.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!