Горещи новини

България е длъжна да издава документи за самоличност на деца с еднополови родители

-16:02-Razloginfo.com

Съдът на Европейския съюз излезе с решение, че България е задължена да издава документи за самоличност на деца с еднополови родители. Това решение идва след запитване от Административен съд София-град.„Веднъж установен произходът на детето в една държава членка, той следва да бъде признат навсякъде в Съюза, независимо от пола на родителите или националното законодателство“, казва от съда на ЕС, цитирани от ЛГБТИ организацията „Действие“, съобщи bTV.

Решението е във връзка със заведено дело от адвокат Деница Любенова заради отказ на Столична община, Район „Панчарево“ да издаде акт за раждане на 2-годишно момиченце с име Сара. Детето живее в Испания с двете си майки, като едната е българка, и продължава да бъде без документ за самоличност.

Решението на съда в ЕС предстои да бъде приложено от АССГ и администрацията в България да се задължи да издава такива документи.

„Решението е базирано на принципите, на които е изграден ЕС, а също и с това, че всички европейски граждани следва да бъдат третирани еднакво. България е длъжна да признае правната връзка на Сара с двете ѝ майка“, посочва адвокат Любенова.

Семейството на Сара споделя, че са развълнувани, че най-накрая ще получат документи за детето. „За нас е важно да бъдем семейство не само в Испания, но и във всяка страна в Европа и накрая това може да се случи. Това е огромна стъпка за всички ЛГБТИ семейства в България и Европа“, посочват майките.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!