Горещи новини

Българите искат новата им кола да е хибрид или електромобил

| 18:04

Българите са по-склонни да купят хибриден или електрически автомобил, отколкото французите и немците, сочи климатично проучване на Европейската инвестиционна банкаПри покупка на нов автомобил, преобладаващата част от българите казват, че ще изберат хибриден или електрически модел, сочи климатично изследване на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за 2021-2022 г. Резултатите от изследването отразяват личното поведение на хората и действията, които те предприемат за борба с изменението на климата.

На въпроса за бъдеща покупка на автомобил, 76% от купувачите в България казват, че ще си купят хибриден или електрически автомобил. Тази цифра е с 52 пункта по-висока от процента на българите, които казват, че биха закупили дизелов или бензинов автомобил (24%). По-конкретно, 40% биха закупили хибриден автомобил, а 36% биха избрали електрически автомобил.

Хибридният автомобил би бил предпочитаният избор за българите на възраст над 65 г. (53% биха закупили такъв автомобил) и хората на възраст 30-64 г. (40%), докато той е най-малко предпочитан за хората на възраст от 15 до 29 г. (само 28% от тях биха закупили хибриден автомобил), сочи проучването.

Българите на възраст под 30 г. биха предпочели бензинов или дизелов автомобил (37%), докато бензинов/дизелов автомобил е най-малко предпочитаната възможност за хората на възраст 30-64 г. (23%) и хората над 65-годишна възраст (14%).

Купувачите на възраст 30-64 г. са най-склонни да закупят електрически автомобил (38% от тях биха избрали този вид автомобил в сравнение с 34% от хората на възраст под 30 г. и 33% от хората над 65-годишна възраст).

Същевременно, 18% от българите като цяло казват, че нямат автомобил в момента и не възнамеряват да закупят такъв (пет пункта над средната стойност за ЕС).

Тъй като 76% предпочитат хибриден или електрически автомобил, българите не са толкова склонни да преминат към нови автомобилни технологии в сравнение с румънските купувачи на автомобили (81%). Въпреки това, цифрата за българите е пет пункта над средната стойност за Източна Европа (71%). Също така, българските купувачи на автомобили изглеждат по-склонни да закупят хибриден или електрически автомобил, отколкото френските (61%) или немските (52%).

По-конкретно, българските купувачи на автомобили (40%) изглеждат толкова склонни да изберат хибриден автомобил, колкото френските (38%) и източноевропейските (42%). Въпреки това обаче за българите тази цифра е с пет пункта по-ниска от цифрата за румънските купувачи на автомобили (45%) и 12 пункта по-висока от тази за германците (28%).

76% от купувачите в България казват, че ще си купят хибриден или електрически автомобил (източник: BVA за ЕИБ)
Българските купувачи на автомобили изглеждат толкова склонни да изберат електрически автомобил (36%), колкото и румънските (36%). Същевременно като средна стойност източноевропейците (30%), французите (23%) и германците (23%) изглежда не считат електрическите автомобили за толкова привлекателна възможност.

Като цяло, европейците са склонни да предпочетат хибридни автомобили (39%), докато бензиновите или дизеловите автомобили се класират на второ място (33%), а електрическите автомобили заемат трето място (28% заявяват, че биха закупили електрически автомобил).

Докато китайците са най-склонни да закупят електрически автомобил (44%), американците биха избрали на първо място хибриден автомобил (38%), на следващо място бензинов или дизелов автомобил (33%) и едва след това електрически автомобил (29%).

Източник: technews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!