Горещи новини

Българин строи първата фабрика в космоса

| 18:43

Името му е Делян Аспарухов. Той живее от 25 години в САЩ. Емигрира с родителите си едва на 3 години. Днес е сред известните имена в Силициевата долина. Той е собственик на Varda space, която стартира преди 2 години, но вече има събрани инвестиции за близо 55 млн. USD. С въпросната сума могат да бъдат реализирани от 3 до 5 мисии.Космическите фабрикирани сателити – това ще е името на новия вид фабрика, която ще бъде построена извън Земята. „Плановете са първоначално полетите с готовата продукция да бъдат на 6 месеца. В случай, че има повече клиенти, те могат да достигнат по няколко пъти на седмица. Космическите транспортни машини ще излитат от Флорида и ще кацат с готовата продукция в Юта“, казва Аспарухов, цитиран от БНТ. Плановете са през първата мисия на земята да бъде върната продукция до 1 кг, а през втората – 10-20 кг, а до четвъртата мисия количеството може да стигне и 100 кг.

Досегашните проучвания, които са правени по темета, показват че производството в безтегловност, може да доведе до изключителни резултати. Така например, 3D принтирането на органи в подобна среда е с много по-добро качество. Така е и с оптичните кабели. Ако те бъдат произведени при нулева гравитация, те са значително по-мощни от тези на земята, тъй като има по-малка кристализация в структурата им, а това улеснява предаването на информация по кабела. Потенциал има и при производството на лекарства. Отсъствието на гравитация прави възможно производството на по-подредени и висококачествени кристали, които осигуряват структури с по-висока разделителна способност.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!