Горещи новини

БЧК открива три пункта за хуманитарна помощ в наводнените карловски села

| 17:49

Българският Червен кръст (БЧК) открива три временни пункта в пострадалите от наводненията карловски села – Каравелово, Богдан и Слатина, съобщиха от пресцентъра на организацията.В пунктовете ще бъдат раздавани храна, вода и друга хуманитарна помощ, от която се нуждаят хората на място. В пунктовете ще се оказва и първа помощ на жителите от селата и на доброволците, които помагат за разчистването на щетите от наводненията. На място ще бъде и Доброволният екип за работа при бедствия, аварии и кризи, както и Младежкият авариен екип.

Продължават и обиколките на екипите от психолози на Българския Червен кръст в пострадалите населени места. До момента са посетени над 20 семейства. Много хора търсят психо-социална подкрепа и на безплатния телефон на Контактния център на БЧК 080011466, на който психолози дават дежурства.

До този момента от БЧК са предоставили 900 спални комплекта, близо 1000 одеяла, повече от 10 тона минерална и изворна вода, както и големи количества храна и дрехи. Осигурени са над 1600 л. дезинфектанти, тъй като след разчистването на щетите, тези препарати са от изключителна необходимост. Предоставени са и 10 професионални изсушители за мокри помещения, които се използват приоритетно за обществени сгради като детски градини, училища и други.

На втори септември, след пороен дъжд от 200 литра на квадратен метър, продължил осем часа, бяха наводнени населени места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки Татлъдере, Слатинска, Богданска и Стряма.

Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където е обявено бедствено положение. Засегнати са общо повече от 200 къщи, разрушена е инфраструктура, мостове. Армията, полицията и стотици доброволци се включват в разчистването на селата. Повече от 800 доброволци се очаква да помагат в разчистването на наводнените села през почивните дни.

Извършва се и доброволно безплатно ваксиниране срещу тетанус в селата, пострадали от наводненията. Община Карлово е осигурила 200 ваксини „Тетатокс“, които се поставят на желаещите в медицинските пунктове на населените места. Лекари съветват хората да се имунизират, тъй като тинята, замърсяванията и умрелите животни са предпоставка за развитие на зарази.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!