Горещи новини

БХРА: Зимният сезон ще приключи на 19 януари, ако бъде приета новата заповед на здравния министър

-19:22-Razloginfo.com

Зимният сезон ще приключи веднага, ако бъде приета подготвяната здравна заповед да се забрани влизането на чужди граждани от страни от ЕС, които са в червената зона. Това са категорични Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Недоумяваме каква е причината да има разлика между гражданите със зелен сертификат от ЕС и хората, които имат поставена ваксина, често дори 3-4 дози и/или са направили PCR и той е отрицателен, коментира зам.-председателят на БХРА и председател на Сдружението на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин, което е една от 36-те регионални организации на БХРА в страната.

Ако заповедта бъде приета в този рестриктивен вид само Банско ще загуби близо 35 000 нощувки, обясни Бистрин. И допълни, че освен това загубите ще са не само финансови, защото постоянната ненужна промяна на заповедите ни превръща в несигурна дестинация и чуждите туроператори вече отказват да организират чартъри и ваканции в българските курорти.

Проекто заповедта засяга основни пазари за зимния ни туризъм като Сърбия, Турция, Северна Македония и Израел, обясни Бистрин. Вече имаме протестно писмо от турски туроператори, тъй като в петък започва тяхната ваканция и имахме много резервации за следващите 7-10 дни от южната ни съседка, допълни зам.-председателят на БХРА.

Близо 15 000 нощувки в Пампорово могат да бъдат отказани, ако подобна здравна заповед влезе в сила, обясни Беляков. И допълни, че освен стойността на самата нощувка, трябва да се има предвид, че покрай нея се реализират съвкупност от съпътстващи услуги, които допринасят за издръжката и прехраната на много други малки и средни бизнеси.

Вирусът вече е в България, той не спазва границите, а подобна мярка за затваряне на границите за определени националности туристи би била разбираема единствено, ако тук сме напълно безопасна зона и се притесняваме да не бъде внесен тепърва.

Трябва щетите и негативите от всяко такова действие да бъдат разглеждани от всички възможни посоки, защото виждаме, че туризмът се сочи като черната овца на пандемията и обществото, а ние даваме всичко от себе си и плащаме чинно и редовно данъците си, заплати, осигуровки, кредити и накрая се надяваме да останат и пет лева печалба, коeто в повече случаи напоследък и не се случва, допълни Беляков.

Явно промяната все още не е настъпила в долните чиновнически етажи, които оформят правителствената политика. За пореден път настояваме преди да бъдат издавани здравни заповеди, които засягат туристическия сектор, те да бъдат обсъждани предварително с туристическия бизнес и да не влизат в сила от днес за утре, категоричен е и председателят на БХРА Георги Щерев.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

1 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!