Горещи новини

Бум на изборния туризъм преди местния вот

-13:16-Razloginfo.com

16 985 души са сменили настоящия си адрес, за да гласуват на местните избори. Като нови жители има в 343 населени места в цялата страна. А над 30 хил. души са поискали да гласуват по настоящ, а не по постоянен адрес.Това става ясно от анализ на ГРАО, предоставен на регионалния министър Андрей Цеков, според когото има необичайно голям брой регистрации по настоящ адрес и заявления за гласуване по такъв.

Практиката за регистрация на настоящ адрес и гласуване по него е свързана с изискването за уседналост. На местен вот право да пуснат бюлетина имат само избиратели с регистрация по постоянен и настоящ адрес в даденото населено място от поне 6 месеца (в случая – до 29 април 2023 г.). Ако избирател иска да гласува по своя настоящ адрес, а има постоянен в друга община, той може да подаде и заявление до 14 дни преди вота. Това са направили 30 668 души.

Необичайният ръст на сменени адресни регистрации и съответно на заявленията за гласуване по настоящ адрес е основно в малки населени места – там, където се избират кметове на кметства. При такъв висок процент на допълнителни лица в избирателните списъци, това може да промени сериозно изборните резултати там. А ако регистрациите им са незаконосъобразни, би било повод за тяхното обжалване.

Заради “демографската аномалия” тази година министър Цеков е сезирал премиера, а докладът му беше внесен в МС в сряда.

На първо място сред рисковите места е карнобатското село Сигмен, където при население от 245 жители с право на глас новорегистрираните по настоящ адрес са 147, а исканията за гласуване по настоящ адрес – 156. Как местните хора си обясняват тези 60% ръст на съселяните си – виж по-долу.

В димитровградското с. Бодрово пък при население от 281 пълнолетни жители новорегистрираните са 112, а исканията за вот по настоящ адрес – 132.

В село Неофит Рилски, Ветрино, където 1235 души са с право на глас, новите са 285, а искания за гласуване по настоящ адрес са подали 482 души.

На ход са областните управители и кметовете. По закон след писмен сигнал те трябва да направят комисия, която в 3-дневен срок да установи законни ли са регистрациите.

По закон на един адрес не може да бъдат регистрирани над 2 пъти повече хора, отколкото нормално живеят, обясни Цеков. Ако се установят много случаи на един адрес, то следва дерегистриране и изваждането им от избирателните списъци.

Докладът е изпратен на областните управители с искане за проверки. Такава предстои във врачанското с. Чирен, което има 1055 жители с избирателни права. Новорегистрираните там са 319 – 30% от всички избиратели, а постъпилите искания за гласуване по настоящ адрес са 560.

По-голям процент на регистрирани допълнително спрямо записаните постоянни избиратели обаче има в село Долна Бешовица, където те са 33%. Според представения на премиера Денков списък в цялата Врачанска област има 31 населени места с допълнително регистрирани избиратели.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!